Život člověka pořádně změní, zjistili autoři nejdelší časosběrné studie

Rakouská stanice ORF na své webové stránce informuje o výzkumu skotských vědců, kteří zjistili, jak moc se za 60 let změní lidská osobnost. „Dosud se mělo za to, že charakter člověka je stále stejný. Pravdou však je, že mezi dospíváním a stářím nastanou v lidské duši obrovské změny,“ uvedli vědci z univerzity v Edinburghu v magazínu Psychology and Aging.

Badatelé zkoumali domněle vrozené hodnoty mezi čtrnáctým a 77. rokem života. Dostala se jim totiž do ruky psychiatrická studie duševního zdraví skotské mládeže z roku 1950. Tehdy bylo hodnoceno 1200 adolescentů, kteří v dotazníku odpovídali na to, zda jsou průbojní, vytrvalí, zda si věří, jak moc jsou náladoví, originální, zvídaví a svědomití.

Velké změny přišly nenápadně

V roce 2012 se vědcům podařilo najít 635 lidí z původní skupiny a 174 z nich vyzpovídat podruhé. Tým Matthewa Harrise prý udivily dalekosáhlé změny. „Třiašedesát let totálně otřáslo všeobecně přijímanou teorií osobnostní stability,“ uvedl psycholog Harris v rozhovoru pro stanici ORF. Podle něj si lidé uchovali jen dvě nezměněné charakteristiky: svědomitost a temperament či náladovost. Badatelé přiznávají, že netuší, proč právě tyto dva rysy odolaly náporu věku. Harris také upozorňuje, že i velké povahové změny ve zbývajících oblastech nastaly nejspíš nenápadně a postupně.

Sledovaná generace, narozená v roce 1936, prošla v životě každopádně obrovskými změnami. Zažila druhou světovou válku a ve stáří se dočkala digitální revoluce, uzavírá server stanice ORF.

autor: rma
Spustit audio