Zloději hroznů ohrožují vinice v Bordeaux

5. říjen 2017

Francouzská policie je nucena instalovat na vinicích infračervené kamery a drží noční hlídky na jedněch z nejvyhlášenějších vinic ve Francii. Důvodem je šokující vlna krádeží. Experti si ji vysvětlují letošní nejhorší sklizní vína od roku 1945. „Mnohým vinařům hrozí krach a tak se uchylují k okrádání kolegů,“ píše deník The Times. A nejsou to žádné malé krádeže. Z některých vinic v Bordeaux zmizelo v posledních dvou týdnech až padesát tun hroznů. Henri Parent, který vlastní slavnou vinici Château Montviel, přišel za jedinou noc o tolik surovin, že by z nich mohl vyrobit 450 lahví vysoce ceněného vína.

„Byl jsem v šoku. Musel to udělat jedině nějaký vinař. Buď podvodník, nebo někdo, kdo se potácí na pokraji krachu. Není pochyb, že musel být zoufalý,“ vysvětluje situaci pěstitel. Další obětí byl Denis Barraud. „Ráno jsme zjistili, že máme vinici úplně očesanou. Nezbylo zhola nic. Odnesli všechno, přibližně šest tun,“ říká. Výše škody přesáhla v přepočtu 900 tisíc korun. Zloději zaútočili i na vinice v blízkém Montague, a z jedné z nich vyrvali z kořenů 500 hlav vína.

Kroupy a sucho

Nájezdy podle Timesů přišly v sezóně, kdy se v Bordeaux urodilo o 40 procent méně hroznů než loni. Na vině jsou kroupy na jaře a sucho v létě. „Dopadlo to tady na každého,“ říká technický náměstek vinařské rady v Bordeaux Philippe Bardet. „Vína je velmi málo a to, které je, není zrovna kvalitní. Odtud zřejmě pramení žárlivost a lakota,“ tvrdí. Policie připouští, že krádeže vína se dějí ve Francii každý rok, ale nikdy ne v takovém měřítku.

Ministerstvo zemědělství odhaduje letošní celonárodní produkci na 37,2 milionů hektolitrů, což je o 18 procent méně než loni a o 17 procent méně než činil průměr za posledních pět let. V Burgundsku se rozhodli podobným problémům předejít a poslali na nejvyhlášenější vinice četníky. Vinařům rozdali infrakamery a vyzvali je, aby je sami rozmístili na nejcitlivější části svých pozemků. Jenomže právě v Burgundsku letos nepanuje takové napětí jako jinde, protože úroda se tam navzdory špatné sezóně přeci jen vydařila, uzavírají Timesy.

autor: rma
Spustit audio