Mikrostopy, které pomohly dostat i spartakiádního vraha

16. únor 2016
Trendy

Rozlišit pravý obraz od falešného. Ověřit, jestli auto při nehodě svítilo anebo určit, odkud je hlína na vrahově obuvi. To všechno umí díky speciálním mikroskopům zjistit odborníci z Kriminalistického ústavu a stačí jim k tomu jen nepatrná stopa. Tak malá, že častokrát není ani pouhým okem viditelná, a proto se jí říká mikrostopa.

V suterénu pražského Kriminalistického ústavu má své místo jeden z nejmodernějších elektronových mikroskopů současnosti. Právě tady je totiž nejmenší počet rušivých vln, a tak mikroskop, který vypadá jako větší skříň, může zkoumaný vzorek zvětšit až sedmdesát tisíckrát.

„Urychlené elektrony mají daleko nižší vlnovou délku, než je vlnová délka fotonů světla, díky tomu můžete dosáhnout obrovského rozlišení na těch vzorcích. Elektrony bombardují vzorek, část těch elektronů je absorbována povrchem. Díky zpětně odraženým elektronům můžete sledovat fázové rozhraní a provést spektrální analýzu,“ říká Ivana Turková, která je specialistou laboratoře fyziky a chemie.

Jan Zrzavý: Ležící hoch

Elektronové mikroskopy se vyrábějí na míru, Kriminalistický ústav má v současné době tři přístroje různého stáří, a tedy i výbavy. Nejmodernější byl pořízený v rámci projektu Věda a výzkum za zhruba 17 miliónů korun, a je unikátní tím, že má dokonce iontové dělo.

Mezi mikrostopy, které nejsou pouhým okem vidět, můžeme zařadit například povýstřelové zplodiny. Zkoumavý vzorek, na rozdíl od optického mikroskopu, se objevuje ovšem pouze v šedivých barvách.


Ne všechny mikrostopy se zkoumají elektronovým mikroskopem, v případě například vláken „stačí" optický mikroskop, který známe i ze školních laboratoří. S tím rozdílem, že má několik objektivů a výkonný okulár a díky tomu umí vzorek zvětšit až tisíckát.

Jen samotný přístroj ale nestačí, nezbytné jsou podle fyzikální chemičky Ivana Turkové i všeobecné znalosti a hned přidává i příklad. Z archivu ukazuje analýzu obrazu, který údajně maloval Jan Zrzavý.

„Když se podíváme na obrazovku, tak vidíme náhled na vzorek. Jak vidíme, tak tam máme vzorek velký jako makové zrnko. Bylo to falzum, detailním studiem jsme zjistili, že tam je větší obsah titanové běloby, který Zrzavý nepoužíval ve svých dílech," říká Ivana Turková.

Zkoumání mikrostop je důležitou součástí vyšetřování prakticky jakéhokoli činu. A fakta, zjištěná odborníky z Kriminalistického ústavu, nezřídka vedou k odhalení pachatele.

Celou reportáž a rozhovor s ředitelem Kriminalistického ústavu Pavlem Kolářem i o tom, jak mikrostopy pomohly dostihnout i spartakiádního vraha, si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

autoři: evk , Michael Rozsypal
Spustit audio