Drony se dostanou skutečně všude, momentálně pomáhají památkářům

15. březen 2016
Trendy

Drony – velmi populární technologie stále dokazuje, kde ještě je možné ji využít. Bezpilotní letouny nyní usnadňují práci také památkářům. Monitorování historických interiérů je totiž díky dronům mnohem snadnější a rychlejší.

Motory pohánějící čtyři vrtule, akumulátor, řídící počítač a ochranný rám – to všechno poskládali konstruktéři z elektrotechnické fakulty ČVUT do malé funkční helikoptéry. Ta by mohla v budoucnu pomáhat památkářům při monitorování špatně přístupných prostor v interiérech historických objektů.

„Pracovníci Národního památkového ústavu v Olomouci potřebovali získat informace o stavu stropu a štuku – tam, kde nebylo možné dohlédnout ze země, případně nafotit fotografie teleobjektivem. Takže ta helikoptéra měla za úkol naletět nad tyto objekty a nasnímat je,“ říká vedoucí skupiny Multi-robotických systémů Martin Saska.

První testy dronů proběhly na konci února v kostele ve Šternberku

Pokud se drony osvědčí, mohly by památkářům v budoucnu ušetřit čas i finance. Do prostor, kam se dříve památkáři dostali jen za pomoci výstavby nákladného lešení, se malá helikoptéra vznese za pár vteřin a pořídí snímky požadovaného objektu.

Helikoptéra je vybavena ještě druhou kamerou, která slouží pro autonomní let. Data z kamery zpracovává řídící počítač přímo na palubě helikoptéry.

Co všechno zvládnou drony „unést“?

„Byli jsme například požádáni, abychom přidali vícespektrální kameru – jsme schopni nést na helikoptéře laser, který urči hloubkovou mapu objektů, a jsem tak schopni získat 3D modely soch s přesností na milimetr,“ říká Saska.

Možnosti dronů by navíc mohly rozšířit další moderní technologie, které by památkářům umožnily ještě hlubší a komplexnější analýzy.

V současnosti jednají pracovníci skupiny o využití dronů pro snímání dalších historických objektů, například chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. Do akce by se navíc měla zapojit více než jedna helikoptéra. Interiéry tak bude mapovat hned celá letka dronů.

Drony se dostanou skutečně všude, momentálně pomáhají památkářůmg

„Využíváme ve spolupráci s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně zejména termokamery a 3D skenování a také digitální stavební a geodetické zaměření. Také jednosnímkovou fotogrammetrii,“ vyjmenovává v rozhovoru doktor Kamil Podroužek další technologie pro dokumentaci památek.

Doktor Podroužek považuje za výhody nejen to, že tyto technologie jsou tzv. nedestruktivní, ale také to, že pomocí nich se lze dostat do míst, kde je jinak obtížný přístup. Stejně tak je důležité, že tyto technologie zpracovávají informace velmi rychle a na místě.

K čemu se používá například termokamera při výzkumu památek? To se dozvíte při poslechu celého pořadu Trendy, který může být inspirací například pro profesionální nebo i amatérské památkáře a historiky.

Další informace o projektu Fakulty elektrotechnické, Katedra kybernetiky, konkrétně skupiny Multi-robotické systémy najdete na http://mrs.felk.cvut.cz/

autoři: , bar
Spustit audio