S Magic Boxem si děti hrají a zároveň se učí

26. duben 2016
Trendy

Spojení moderních technologií se světem dětí často nebývá vnímáno zrovna pozitivně, některé přístroje ale mohou naopak dětem pomáhat, ať už s učením nebo zapojením se do kolektivu. Jedním z takových přístrojů je i český Magic Box.

Kouzelná krabička, kterou společnost Projekt media vyvinula ve spolupráci s učiteli, psychology a také samotnými dětmi, v sobě spojuje počítač s projektorem a dokáže podlahu školky během chvíle změnit na svět plný zábavy i vědomostí.

„Děti, zvlášť v tom nejmenším věku, si nejraději hrají právě na zemi. Nemusí stát před tabulí. I ty děti, které jsou třeba nějakým způsobem znevýhodněné, nesmělé a podobně, nestojí před zbytkem třídy, kterou by měly mít za zády a plnit nějaký úkol. Tady jsou všechny děti pohromadě,“ přibližuje ředitelka marketingu a obchodu společnosti Projekt media Ilona Babková.

V současnosti Magic Box využívá asi přes 400 mateřských školek a dalších zařízení nejen v České republice, ale i v zahraničí. Třebaže cílovou skupinou měly být především mateřské školky, v současnosti jej využívají i další zařízení. Program malování umožňuje například dětem s postižením koordinovat své pohyby a do budoucna by měl přibýt i další specializovaný software.

Děti si hrají a zároveň se učí

„Díky náhodě se nám ozvaly nejdřív z lázní z Teplic s tím, že by rádi využívali Magic Box pro děti s fyzickým postižením, a postupem času je Magic Box využíván i v pedagogicko-psychologických poradnách. V současné době řešíme to, že by bylo možné vyvíjet softwary speciálně pro postižené děti, je to ale samozřejmě běh na dlouhou trať,“ dodává Ilona Babková.

Záznam pořadu Trendy najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.