Deskové hry nejsou jen Člověče, nezlob se! Mohou posloužit ve výuce i rozvíjet fantazii

27. září 2016
Trendy

Člověče, nezlob se! a soubor deskových her jsme ještě před pár lety našli prakticky v každé rodině. Současným hitem jsou digitální hry, ale dnešní děti oslovují i ty klasické, deskové. Přežijí digitální éru?

Snad každé dítě má v mobilu staženou nějakou hru a ty složitější pak hraje doma na počítači. Ostatně právě digitální hry nezřídka vyplňují nejednu školní přestávku anebo čekání na autobus. Přesto, jak se zdá, to nemusí znamenat konec klasických deskových her. I pro děti jsou zajímavější hry, které musí hrát s někým takzvaně z očí do očí. Musí je ale objevit, například na festivalu Her a hlavolamů.

U zhruba 25 stolů si nadšeně hrají skupinky dětí. Jana Ptáčková z pořádající agentury říká, že mají programy i pro školní třídy, které si mohou zahrát hry s paní učitelkou. „Tím, že si tu hru vyzkouší a zahrají s kamarády ze školy, tak získají povědomí o tom, že takové hry existují. Zjistí, že to může být zábava, a o to raději si je pak zahrají třeba ve škole.“

Hlavolamy Jana Šturma

Deskové hry a hlavolamy zaujaly nejen děti, ale i paní učitelky. Monika Majerová přišla se svou třídou proto, že hry rozvíjí jiné dovednosti, než rozvíjí škola. Podle ní hrají doma hry spíše mladší děti, pro její žáky v 7. třídě už je číslem jedna mobilní telefon. Deskovky jsou pro ně ale novým rozměrem třeba v tom, že jen nemačkají tlačítka, ale hrají v partě kamarádů. Ona sama využívá hry i ve výuce.

Zájem je nejen o hry, ale i o hlavolamy, jak říká autor drátových hlavolamů Jan Šturm. „Je o ně velký zájem, ale dělám to jako koníčka ve svém volném čase, není to komerční.“ Vyrobil jich už více než stovku. Děti jsou podle něho ale často netrpělivé.

Děti měly zájem nejen o deskové hry, ale i o hlavolamy

Výstava Hry a hlavolamy se konala už po 22. „S rozvojem virtuální komunikace a počítačových i internetových her ubývá zájem o deskové hry a hlavolamy, ale je to jenom takové zdání, protože deskové hry mají velkou příležitost stát se komunikačním mostem,“ říká ředitel výstavy Pavel Hofrichter.

autoři: evk , jpr
Spustit audio