Na Wikipedii se už léta vedou editační války. Dá se jí věřit?

25. listopad 2016
Trendy

Internetová encyklopedie, kterou může každý upravovat. Tak se svým čtenářům představuje webová stránka, která převálcovala i Britannicu, největší tištěnou encyklopedii, jejíž první vydání se zrodilo již v 18. století.

Wikipedie letos slaví 21 let od svého úplného založení a na poli informačních zdrojů, zejména u mladších generací jasně vede. Měsíčně ji totiž navštíví až pět miliard lidí. Lze ji ale považovat za relevantní zdroj? Odpověď na tuto otázku se snažil nalézt Ondřej Novák v pořadu Trendy.

Kontrola až ex post

Michal Reiter, radní za ČR pro Wikipedii, považuje za důležité přistupovat k informacím kriticky. Vodítkem při snaze ověřit pravdivost informací daného hesla může být třeba historie článku nebo počet zdrojů. Pokud vládneme dalšími jazyky, je možné informace porovnat třeba v angličtině, němčině, francouzštině nebo dalších jazycích. V potaz je potřeba brát také fakt, že články na Wikipedii neprocházejí žádným schvalovacím zařízením. Kontrolovány správci, editory nebo dalšími čtenáři jsou až ex post.


Wikipedii se věřit dá. Je třeba používat zdravý rozum, na to apeluji, a posoudit kvalitu těch informací. Pokud máte nějaké základní vzdělání, tak to poznáte. Michal Reiter

Ženy, věda a Wikipedie

Reportér navštívil druhý ročník edit-a-thlonu, workshopu, na kterém se hosté mohli naučit editovat hesla ve wikipedii. Socioložka Hana Tenglerová z Národního kontaktního centra – gender a věda, které akci pořádalo, upozornila například na mezery v biografiích současných vědkyň. Jedním z cílů pořádané akce bylo podle Tenglerové přitáhnout pozornost žen a dívek, které jsou na Wikipedii méně zastoupeny.

Transfer nebo vysídlení?

V rámci editace jednotlivých hesel dochází čas od času k takzvaným editačním válkám, kdy se jednotliví autoři přou o interpretaci faktů. Tyto války se zpravidla odehrávají na poli historických věd. Historik Pavel Himl z Fakulty humanitních studií na Univerzitě Karlově uvádí jako příklad spor týkající se termínů popisujících poválečný odsun německého obyvatelstva. V tomto případě se editoři nemohou dohodnout, zda použít označení transfer, vyhnání, vysídlení nebo třeba dobové „vyřešení německé otázky“.

Wikipedie může být dobrým orientačním zdrojem informací nejen pro širokou veřejnost, ale také pro studenty, a to i ty vysokoškolské. Je však potřeba mít na paměti, že relevance informací z internetových zdrojů je snadno zpochybnitelná, a tak je lepší si fakta vždy řádně ověřit.

autoři: ono , marz , vis
Spustit audio