Trendy v dětském designu: Ležérní elegance, která chybí v běžných obchodech

2. prosinec 2016
Trendy

FOTOGALERIE. Generace Z, iGen, Plurals nebo The Founders. To jsou různá označení pro nejmladší generaci, narozenou po roce 2000. Jaký design by měl podle českých tvůrců formovat její vkus už od prvních kroků? Festival s názvem Mini, který uplynulý víkend hostil Kafkův dům v Praze, ukázal, jaká dětská móda, kosmetika, doplňky ale i časopisy u nás vznikají.

Na originální autorský obsah a neotřelý grafický design od mladých autorů sází čím dál tím více českých nakladatelů. Vedle Labyrintu, který vydává časopis „pro děti chytrých rodičů“ Raketa, je to třeba nakladatelství Meander nebo Běžíliška. „Každá Raketa má své téma, na které vznikají autorské příspěvky. Sází především na původnost a fantazii a záměrně provokuje děti k tomu, aby ke svým aktivitám přizvali rodiče nebo prarodiče,“ vysvětluje nakladatel Joachim Dvořák z Labyrintu.

Grafický design, který nabízí nové a neokoukané hrdiny a příběhy se promítá i do dalších oblastí dětského světa – od tapet, přes závěsy a deky až po módu. Na to, co je aktuálně populární právě v dětském módním designu, se Veronika Ruppert zeptala organizátorky festivalu Mini Terezy Burthansové: „Žádaným stylem je ležérní elegance, která chybí v nabídce běžných obchodů. Dále jde o vkusné módní doplňky, jako kabelky nebo šperky.“

Festival Mini

Děti jako kopie rodičů

Situace na českém festivalu dětského designu jasně zrcadlila světové trendy v dětské módě. Luxusní značky jako Kenzo, Ralf Lauren nebo Dolce & Gabbana nabízí oblečení, které kopíruje ikonické prvky z kolekcí dospělých. Volnočasová móda i věci na běžné nošení pro děti a rodiče jsou tvarově i materiálově sladěné. Holčičky a kluci tak vypadají jako zmenšeniny svých maminek a tatínků.

Festival Mini

Kolekce, do kterých se mohou obléknout rodiče i děti, na pražské události prezentovalo hned několik značek. Například Ice Ice Baby, To To E designérky Hany Zárubové nebo značka Halí Belí, jejíž styl mi přiblížila Kristýna Švarcová: „Jde mi o jednoduchost, jemnější barvy a nestojím o záplavu zvířátek, kterou vidím na dětských věcech v obchodech. Mám ráda boho styl a ten se do svých kolekcí snažím promítnout.“

Hravé kabelky i vlasová kosmetika

Festival Mini

Podle předpovědí trendových agentur má i v příštím roce přetrvat vliv folku, boho a cestovatelského životního stylu. V módě bude i padesátkové retro nebo ozvěny sedmdesátých let. Nechybí ale ani inspirace pohádkovým světem, která přináší módu jako pro princezny a mladé gentlemany. A jak dobře ví každý, kdo má doma nějakou královnu plesů, ani velké ani malé dámy se neobejdou bez té správné kabelky. Na festivalu Mini se premiérově uvedly speciální hravé kabelky Pepieta, které společně vytvořily herečka Ester Geislerová a designérka Josefína Bakošová.

Festival Mini

Metalicky lesklé textilní taštičky jsou voňavé a díky speciálním magnetickým ozdobám si je každá majitelka může upravit podle svého. Pokračuje Josefína Bakošová: „Představovaly jsme si, že nám lidé do budoucna mohou nosit jejich vlastní poklady, třeba náušnici, od které už mají jen jeden kus, nebo medaili po dědečkovi. A my bychom je zahrnuly do příběhu, který si každý může vytvořit na přední straně kabelky.“

Vedle doplňků a bot nechyběla na festivalu Mini ani vlasová a tělová kosmetika v bio kvalitě s velkým podílem přírodních složek. Podobně jako v oblečení i doplňcích, i v péči o pleť a vlasy jsou v dětském světě relevantní podobné produkty, jako u dospělých. Pokračuje Monika Hertlová: „Zatímco nás maminky stříhaly nejčastěji takzvaně na hrnec, dnes už je díky různým rozčesávačům a další vlasové kosmetice mnohem snazší starat se o dlouhé dětské vlásky, které jsou momentálně u holčiček v módě.“ I tak ale často není vůbec jednoduché malé dámy a pány přesvědčit, aby se nechali ostříhat.

Teepee nesmí chybět v žádném pokojíčku

Festival Mini

Pokud vás téma dětského designu zaujalo, můžete zamířit na web festivalmini.cz, kde najdete rozsáhlou paletu českých i zahraničních značek: od módy, přes grafický design, časopisy a knihy až po interiérový design. Podle nabídky nejen českých autorů se zdá, že v dětských pokojíčcích by vedle sladěných tapet a závěsů neměl chybět ani látkový stan ve stylu indiánského teepee.

A všem rodičům, kteří recyklují módu po starších ratolestech, určitě udělá radost i velký módní hit příštího léta: tím mají být viditelně obnošené a otrhané džínové overaly pro holčičky. Pro malé princezny, které kalhoty zásadně odmítají, jsou navrhované speciálně upravené verze s krajkovými sukýnkami kolem pasu a mašlemi na kšandách.

Spustit audio