AirBnB: Ráj pro turisty prahnoucí po autentických zážitcích, peklo pro hoteliéry (a sousedy)?

22. září 2016
Trendy

AirBnB, tedy air bed and breakfast (nafukovací matrace a snídaně), je webová platforma, která propojuje nabídku podnájmu u soukromých majitelů s poptávkou po ubytování za strany turistů. Její obliba raketově roste: za sedm let existence ji využilo na 60 milionů lidí na celém světě. A Česká republika není výjimkou – i u nás se služba „zdárně“ rozšiřuje.

„Za poslední rok jsme s přítelem navštívili více jak deset evropských měst a pokaždé jsme bydleli přes AiBnB,“ říká mladá studentka Anna Štolcová. „Podle mě to jisté míry obnovuje důvěru mezi lidmi,“ přibližuje výjimečnost služby. „Pokud vám někdo přenechá svůj pokoj, svůj byt nebo svůj dům, můžete nějakým způsobem sdílet život toho člověka, protože víte, jak bydlí. A pokud máte možnost se s ním i potkat, může vám poradit kam zajít na jídlo, jaké památky si prohlédnout, ale třeba i jakým lidem se v tom městě vyhnout,“ dodává.

Prostor pro osobnější setkávání se turistů s místními versus čirý byznys

Češi už Airbnb ale nevyužívají jen při svých cestách do zahraničí. Stále více jich touto cestou naopak nabízí k dispozici své byty. „Zapojila jsem se v době, kdy jsem rekonstruovala byt. O AirBnB se začalo více mluvit a hodně lidí mi říkalo, že je to dobrý způsob, jak vydělat peníze,“ vypráví majitelka bytu v pražských Nuslích Anežka. „Zpočátku jsem byt pronajímala v době, kdy jsem v něm sama byla, ale zjistila jsem, že mít doma stále nové a nové lidi je dost náročné. Takže teď ho pronajímám spíše když jedu na dovolenou nebo jsem pryč přes svátky,“ přibližuje praxi z pohledu pronajímatele.

Na řadě míst, zejména turisticky exponovaných, ale služba nabyla novou podobu: „Někde se úplně vytratila původní myšlenka vytvářet platformu, kde se budou stýkat místní s turisty a budou mít osobnější kontakt, ale stal se z toho byznys. Někteří lidé skupují byty za účelem vyloženě jejich pronajímání na krátkodobé turistické pobyty. Může se tak stát, že se některé bytové domy promění v taková turistická ghetta,“ vysvětluje sociální geografka Michaela Pixová.

Nevyčerpatelní sousedé

„Na podzim se u nás v domě, přímo pod námi, vyskytl jeden byt k prodeji. Pak jsme byli překvapení, že se tam objevili lidi, co běžně pařili do třetí, čtvrté hodiny ranní. Mysleli jsme si, že to jsou noví sousedé, co se rychle vyčerpají. Ale zjistili jsme, že byt slouží ke krátkodobým pronájmům, hosté se tam střídají velmi často a na to, že by se mohli vyčerpat, se nedá spolehnout,“ říká obyvatel z pražských Vinohrad, který si v tehdy klidné ulici koupil se ženou byt teprve před rokem. „Když jsem o tom mluvil s majitelem, tak mi říkal, že si musím zvyknout, protože má další byty stejně pronajímané ve vedlejším domě. Že to je prostě takový trend,“ dodává.

„Dneska mají turisti určitě jiné potřeby než třeba před pár desítkami let,“ říká Michaela Pixová, „a vyhledávají autentické zážitky, takže z tohoto pohledu má určitě AirBnB své kouzlo. Zároveň když někdo takhle vyhledává autenticitu, neměl by se stát aktérem jejího narušování“.

Jaká opatření je možné přijmout, aby AirBnB nepřekročila mez, kdy její dopad na městské čtvrti a život jejich obyvatel bude negativní? Jak si s tím poradili v zahraničí? Jak případnou regulaci vidí ekonom? A je AirBnB hrozbou pro hoteliéry? Poslechněte si celý pořad Trendy.

autor: Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.