České studentky vymyslely designový pytlík na ovoce, který patří na kompost

31. říjen 2016
Trendy

Když dnes půjdete nakoupit do supermarketu, nejspíš si v tašce spolu s nákupem odnesete několik mikrotenových sáčků. Ty jsou sice recyklovatelné v nové obaly, ale vyrábějí se z ropy a často končí na skládkách. Podle docenta Vladimíra Kočího navíc není ani recyklace dostatečná cesta: „Měli bychom předcházet vzniku odpadu a snižovat jeho množství,“ říká děkan Fakulty ochrany životního prostředí VŠCHT.

Touto cestou se rozhodly vydat dvě studentky medicíny Hana Němcová a Tereza Dvořáková. Založily společnost vyrábějící pytlíky z ekoplastu, které mají stejné vlastnosti jako mikrotenové sáčky, po vyhození na kompost se ale rozloží, podobně jako ovoce nebo listí. Frusack, jak sáček nazvaly, je vyráběn z českých materiálů, vzniká v chráněné dílně v Meziboří a dá se prát.

Barevné, designové pytlíky jsou utkané z vlákna z polymléčné kyseliny PLA, která se vyrábí z kukuřičného škrobu. Když byl vývoj Frusacku hotový, rozhodly se ukázat svoji představu o ekologické budoucnosti obalů veřejnosti a požádat o finanční pomoc přes crowdfundingovou kampaň. Ta byla nakonec úspěšná na 425 %, namísto požadovaných 150 tisíc korun jim lidé poslali přes 600 tisíc.

Podívejte se na video crowdfundingové kampaně Hany a Terezy:

„Cílem kampaně byl rozjezd výroby. Veškeré finance používáme na to, abychom mohli vyrábět ve velkém. Jsme teď schopní zajistit větší kapacitu šití a rozšířit náš produkt dál, jak v Čechách, tak v zahraničí,“ vysvětluje Tereza Dvořáková. Přitáhnout pozornost k Frusacku se autorky rozhodly i přes módní průmysl. Tak vznikly bundy, které navrhla mladá návrhářka Mirka Horká. Ty jsou ze stejného materiálu jako ekosáčky a za vhodných podmínek se samy rozloží.

Ve srovnání s mikrotenovými pytlíky budou ty kompostovatelné podstatně dražší, takže se jich ve velkých obchodních řetězcích jen tak nedočkáme. Proto je medičky navrhly tak, aby oslovily přímo zákazníka. Průhledné Frusacky mají nápadný design a budou k dostání v několika barevných provedeních. Spolupráci s velkými obchodními řetězci, které nyní zásobují zákazníky jednorázovými sáčky zdarma, ale do budoucna nevylučují.

autoři: Veronika Ruppert , jpr
Spustit audio