Chytré aplikace ohlídají, jestli sedíte rovně a správně mrkáte

17. březen 2016
Trendy

Seď rovně, nehrb se! Kolikrát jste slyšeli takové povely od rodičů? Dnes je může zastat počítačová aplikace.

V dnešních Trendech představujeme hned dvě takové aplikace. Jedna pohlídá, jestli se při práci na počítači nehrbíte, druhá vás naučí dostatečně často mrkat.

První představovaná aplikace hlídá správné sezení pomocí webkamery nebo hloubkové kamery. „Když sedíte správně, nic se neděje, ale když sedíte špatně, začnou se objevovat různé notifikace. Nejprve červená ikona, v posledním kroku se začne ztmavovat obrazovka,“ vysvětluje fungování aplikace Jakub Šimko z Fakulty informatiky a informačných technólogií Slovenské technické univerzity (FIIT STU) v Bratislavě. Jakmile se narovnáte, vše se vrátí do původního stavu a můžete pokračovat v práci.

Čtěte také

Na vývoji spolupracovala i fyzioterapeutka

Šimko dodává, že při vývoji aplikace konzultovali i s odborníky. „Jednu s prvních konzultací jsme měli s fyzioterapeutkou, která se specializuje na problémy s páteří. Ta nám vysvětlila, jak správně sedět,“ upřesňuje Jakub Šimko.

Pokud nejste zvyklí sedět rovně, můžete mít brzy pocit, že jste unavení. Šimko proto představuje chystaný scénář, který bude člověka, který se rozhodne aplikaci používat, „hlídat“ pouze určitou část dne – první den třeba 20 minut, následně se bude doba zvyšovat.

Mrkáte správně?

Zdravé oko zdravého člověka mrká desetkrát až patnáctkrát za minutu. Když mrkáme méně, je to problém. „Říká se tomu syndrom suchého oka,“ uvádí doktorand a vývojář FIIT STU v Bratislavě Andrej Fogelton, který tímto syndromem sám trpí.

Čtěte také

„Problém je v tom, že počítačový monitor moc svítí a proto málo mrkáme,“ pokračuje Fogelton. Dá se říci, že čím více je světla, tím méně pracují naše víčka. Andrej Fogelton je autorem aplikace Eyeblink, která sleduje přes kameru vaše oči.

„Pomocí této kamery změříme, jak člověk mrká,“ popisuje Fogelton. Aktivita mrkání se měří jednou za půl hodiny asi na 3 minuty a na grafu je možné sledovat, jak se naše mrkání vyvíjí v průběhu dne.

Součástí aplikace jsou i další funkce. Více se o nich dozvíte v záznamu celého pořadu Trendy.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.