Čištění vod pomocí bio a nanotechnologií

9. únor 2016
Trendy

Čeští vědci ve spolupráci s firmami vyvíjejí nové ekologické způsoby čištění vody. Děje se tak za podpory Technologické agentury v rámci centra NANOBIOWAT. To spojuje Akademii věd, Olomouckou a Liberecku univerzitu s šesti průmyslovými subjekty.

Projekt NANOBIOWAT podporuje technologická agentura, v rámci svého centra kompetence. Jedná o větší vědecko-technologický projekt, na jehož uzavření mají týmy 6 až 8let.

Z celkových třiatřiceti projektů, které Centrum kompetence podporuje, patří podle Miroslava Janečka z Technologické agentury projekt NANOBIOWAT k jedněm z nejvýznamnějších.

„Ten projekt se vyznačuje tím, že sdružuje pro oblast čištění odpadních vod ty nejvýznamnější hráče,“ říká Janeček.

Do dnešního dne bylo pro oblast čištění vod podpořeno 58 projektů. Cílem projektu je vytvořit 7 nových patentů a 27 nových technologií. Projekt NANOBIOWATt obsahuje 6 vědeckých balíčků, tedy 6 inovativních technologických cest pro čistější vodu.

„Každý se soustředí na jinou oblast. Jsou tam technologie, které se soustředí na znečištění pitné vody, také technologie, které slouží k likvidaci látek usazených v podloží. Napříkald likvidace ve vojenských újezdech ještě po sovětské armádě,“ říká Janeček.

Nezanedbatelný problém, na který se projekt NANOBIOWAT také zaměřuje, je dle Janečka přítomnost některých léků v odpadních vodách.

„Jakmile projdou léčiva tělem, tak se dostávají do odpadních vod. Nejčastěji jsou to hormonální antlkoncepční prostředky, což začíná být celosvětový problém.“

V záznamu si můžete poslechnout další podrobnosti o vývoji a testování. Ty popisuje Jan Filip z projektu NANOBIOWAT, který pracuje na vývoji inovativní technologie pro čištění vod.

autor: ošv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.