Divadlo jako hokejový zápas i „tmel“ firemního kolektivu

12. prosinec 2016
Trendy

Divadelní improvizace vás může zbavit obav z veřejného vystupování i ze strachu udělat chybu. Stačí jen dobře trénovat. Zdá se to jako protimluv, ale improvizaci jde nacvičit. A dobře trénovaní jedinci dokonce své dovednosti měří v zápasech v rámci improvizační ligy. Ale improvizace může například i pomoci zlepšit práci bankovních úředníků.

Souboje v improvizaci

Přeměnit se v ukazatel špatného směru, v lux, nebo třeba v repelent – to musí umět hráči, kteří se utkávají v soubojích v improvizaci v rámci takzvané Improligy. Jak funguje? Stejně jako jakákoliv sportovní liga – ostatně její slogan zní: divadlo jako hokejový zápas. V průběhu roku se tedy spolu utkávají jednotlivé týmy, na férovost jejich hry dohlíží rozhodčí a takový vydařený souboj je bohatý nejenom na šikovné a chytré nahrávky, ale i úspěšná zakončení. V Improlize je aktuálně přibližně 40 týmů a jejich počet stále roste.

Co je na improvizaci tím nejzábavnějším? „Zažít situace, které byste v reálném životě asi nezažila, a možná ani nechtěla zažít,“ svěřuje se v poločase utkání týmů Kopr a KIŠ jedna z hráček. „Prvek překvapení – od druhých a v ideálním případě i od sebe,“ doplňuje ji kolega.


Myslím, že zápasy v improvizaci jsou ideální formou pro středoškoláky, protože trénují dovednosti, jako je komunikace, koncentrace, kooperace a kreativita. A tyhle čtyři cíle dávají dohromady nejenom připraveného improvizátora, ale jsou i velkým přínosem do života. Jana Machalíková, spoluzakladatelka Improligy

Chyba je chvíle, kdy začíná něco nového

Podle jedné z lektorek improvizace, Vandy Gabrielové, je velkým přínosem improvizace také možnost zbavit se strachu, že uděláme chybu: „Na rozdíl od školy, kde jsme za každou chybu plísnění, v improvizaci je chyba naopak přesně to, na čem se učíme. To je ta chvíle, kdy se dozvídáme něco nového. Vytahuje nás to z našich stereotypů, z těch našich bublin, kde je nám sice dobře, ale nic nového se neděje. Improvizace je ale naopak o experimentování a radosti ze hry.“

Mezi další schopnosti, které improvizace pomáhá rozvíjet, řadí otevřenost, nebo třeba pozornost. Zmiňuje ale i společenský přesah: „Improvizace nás učí přijímat zodpovědnost, nebát se jí, umět se vyjadřovat a být aktivní,“ vysvětluje Vanda Gabrielová.

Kolega superhrdina

Improvizační skupina KIŠ

Dobře komunikovat a být otevřený nápadu toho druhého, to jsou dovednosti ceněné i v pracovním kolektivu. Pražský Improinstitut proto nabízí kurzy improvizace i firmám – ať už ve formě teambuildingu nebo kurzu zaměřeného na zlepšení individuálních dovedností zaměstnanců. Jan Šírek z ČSOB, která je jedním z častých klientů, za největší přínos pokládá zisk většího nadhledu a možnost vidět kolegy z vyšších postů jako normální lidi se smyslem pro humor.

„Jedna z improvizačních her, která se mi hodně líbila, spočívala v tom, udělat z druhého kolegy superhrdinu. Nejprve ho během minuty bleskově vyzpovídat a pak ho jakoby prodat kolektivu. To bylo perfektní – jednak se o druhém člověk hodně dozvěděl a jednak měl možnost si z jeho nedostatků udělat legraci,“ popisuje Jan Šírek svou zkušenost.

Pokud se o improvizaci chcete dozvědět víc, poslechněte si celé Trendy >>

autor: Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio