Dnes je světový den zálohování. Ne lahví, ale dat

31. březen 2016
Trendy

Skoro 30% lidí, celosvětově, to nedělá - tedy nezálohuje svá data v počítačích a mobilních zařízeních. Podle statistik, prezentovaných serverem WorldBackupDay.com, je zálohování stále podceňované, i když je velmi důležité. Třeba proto, že každý měsíc je infikována desetina ze všech počítačů, připojených do internetu.

Ve světě se množí případy, kdy „malware“ lidem nebo celé firmě zašifruje data a vyděrači si pak drze řeknou o výkupné za šifrovací klíče. Takový příběh si prožil nejeden průmyslový podnik, jak uvádí expert na zálohování dat Zdeněk Bínek.

„Množí se případy, kdy k zavlečení tohoto softwaru dojde prostřednictvím e-mailu nebo sociálních sítí,“ říká Zdeněk Bínek k případům, kdy jsou tzv. malwarem napadeny systémy celých podniků (také například nemocnic).

Právě na Světový den zálohování je dobré připomenout, že zálohování by mělo být samozřejmou, základní úrovní péče o naše data. Ale není. Takže v praxi nastupuje druhý stupeň, říká se mu Disaster recover – tedy vlastně krizové řešení.


Zlatým pravidlem je 3-2-1. Tedy 3 kopie dat ve dvou různých lokalitách, z nichž alespoň jedna je úplně oddělena.

Právě u firem totiž často jde o to, zda se daná společnost dokáže po takovém datovém attacku vůbec ještě vzpamatovat. Zda pro ni „data disaster“ není likvidační. A pravděpodobnost je vysoká. Podle renomovaných průzkumů z posledních tří let ztráta dat postihne až 70% firem.

„U 30 % z těchto firem nebylo možné ta data už obnovit. Lidé často přeceňují frekvenci zálohování,“ varuje expert na zálohování, Zdeněk Bínek. Data se zálohují jednak lokálně, jednak na vzdálené uložiště, tedy lidově řečeno cloud, ale bezpečný a zajištěný.

Obnova spočívá ve stažení kompletního časového obrazu disku ze záložního disku na hlavní. A i když ohrožení Malwarem netřeba podceňovat, Zdeněk Bínek varuje v první řadě před samotnými zaměstnanci, kteří i podle jeho šetření představují to největší ze tří nejčastějších rizik:

práce v kanceláři

„Lidé si čím dál více uvědomují cennost dat, takže i ta důležitost cloudu roste. Jde to ruku v ruce s celkovým technologickým pokrokem,“ říká Bínek.

Jak funguje záloha dat prostřednictvím cloudu? Často totiž právě tato technologie je tou, která je pro mnohé uživatele synonymem samotného ohrožení. Kam data putují, jak se spravují a kdo k nim může mít přístup?

I to se dozvíte při poslechu pořadu Trendy, které tentokrát připravil David Šťáhlavský.

autor: dst
Spustit audio