Fenomén náplavek: Oáza relaxace místních nebo lunapark pro turisty?

29. srpen 2016
Trendy

Kde si v letních dnech ve městě odpočinout a kam utéct před vedrem a shonem? Intuitivně k vodě. Když pomineme bazény a koupaliště, nabízí se řeky a jejich břehy. Potenciál městských náplavek byl dlouho přehlížen, ale poslední dobou se v řadě měst snaží navrátit jim jejich přirozenou funkci. Co může taková místa oživit a co naopak jejich jedinečnost pohřbít?

Úspěšná, i když už trochu „přehřátá“, pražská náplavka

„Řeka a její břehy je obrovská oblast – od boku střílím tak stonásobně větší než Václavské náměstí. Takže je toho opravdu hodně, čemu se jde věnovat. Zároveň je to místo mnohočetné periferie - řeka často tvoří hranici městských částí, takže je na okraji zájmu místních samospráv. Je také bariérou, kterou Pražané často přejíždějí po mostech nebo podjíždějí metrem a jen v drtivé menšině se zdržují přímo na úseku vody. Přitom je to veliké a hrozně důležité místo pro atmosféru města,“ říká Vít Masare ze Strany zelených, který byl ještě v řadách občanského sdružení zabývajícího se zkvalitňováním městského prostoru, jedním z iniciátorů revitalizace pražských břehů. Ať už šlo o úspěšné oživení Rašínova nábřeží nebo snahu obdobným způsobem přetvořit Smetanovo nábřeží. Spolu s Vavřincem Hradílkem také založil tradici tzv. Pádlojízd, inspirovaných cyklojízdami.


Případ vyhlídkové kolo
Zatímco Rašínovo nábřeží je dnes za letních večerů obsypané lidmi, jeho smíchovský protějšek je vyhledávaný o poznání méně. Svou roli hraje fakt, že se výrazně dříve noří do stínu. Přesto ale poslední dobou ožil i tento břeh, i když jen přeneseně: diskusemi o jeho budoucí podobě. Ty rozvířil zejména záměr zdejší radnice umístit na smíchovskou náplavku obří vyhlídkové kolo. „Na nábřeží chceme vytvořit takovou odpočinkovou zónu, jejímž možným bodem, kam se budou sjíždět nejenom občané Prahy ale i turisté, by mohlo být vyhlídkové kolo. Myslím, že do Prahy něco takového patří. Tím, že na něj budou chodit turisté, se oživí nejenom náplavka, ale i život na Praze 5 – zlepší se podnikatelské prostředí, protože turisté tam přinesou peníze,“ říká starosta Prahy 5 Radek Klíma. Jeho nadšení nesdílí Vít Masare: „Stavět vyhlídkové kolo pod kopcem je opravdu geniální nápad. Jistě, že by na to chodili lidé, ale jsme snad také trochu civilizované místo, které nemá zapotřebí dělat ze sebe lunapark. V centru Prahy máme dost dominant špičkové kvality. Věnovat energii a veřejné finance hlavně na uspokojení něčího podnikatelského záměru je nesmysl.“

Rašínovo nábřeží na Praze 2 ještě před pár lety téměř zelo prázdnotou. Dnes je v letních dnech jedním z nejvyhledávanějších míst k odpočinku. „Náplavka v Praze ukazuje, jak to může dobře fungovat. Přestože je dnes už možná trochu přehřátá, už je to trochu jinde. Ale ukazuje potenciál té řeky,“ říká Dan Merta z Galerie Jaroslava Fragnera a spoluorganizátor festivalu krajinářské architektury Landscape, letos zaměřeného právě na oživování břehů řek ve městech.

Festival Landscape přitáhl k vodě Opavany

Letošní ročník festivalu krajinářské architektury Landscape se prvně konal v Opavě. Protože jedním z hlavních témat byla právě revitalizace říčních břehů ve městech, byla součástí festivalu i desetidenní akce Náplavka. „Pozvali jsme architektonické studio H3T, které se věnuje nízkonákladové architektuře, a ti na břehu Opavy postavili most, věž a zázemí, kde vznikla restaurace. Pak jsme oslovili několik umělců, kteří tam provedli umělecké intervence. Během deseti dnů nábřeží opravdu ožilo, byly tam přednášky, koncerty nebo projekce. Ale podstatné bylo, že to opravdu přitáhlo pozornost lidí. Ráno přicházeli třeba dělníci po noční šichtě, kteří říkali, že si tam jdou odpočinout a dát pivko a večer že se tam vrátí na nějaký program,“ přibližuje spoluorganizátor Dan Merta.

Kde jinde se ještě podařilo přetvořit náplavky v místa, kam lidé chodí rádi trávit volný čas? Poslechněte si celý pořad Trendy.

Landsapce festival Opava 2016. Náplavka Opava

Landsapce festival Opava 2016. Náplavka Opava

Náplavka u Radbuzy v Plzni bude do roku 2017 vydlážděná

Náplavka u Radbuzy v Plzni bude do roku 2017 vydlážděná

Opravená náplavka pravého břehu Labe v Hradci Králové

Opravená náplavka pravého břehu Labe v Hradci Králové

Náplavka v Ústí nad Labem

Náplavka v Ústí nad Labem
autor: Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio