Ideální způsob, jak se zbavit plevele, je naservírovat si ho k obědu

12. červenec 2016
Trendy

I z obyčejného plevele, kterého se běžně snažíme na zahradě zbavit, můžeme připravit výborné jídlo. A lidé plevelům, planým rostlinám a jedlým květům v poslední době opět přicházejí na chuť.

Lidové moudro praví, že mezi dveřmi domu a brankou zahrádky, roste všechno, co potřebujeme. Že jsou kopřiva nebo sedmikráska jedlé, to asi dnes nikoho nepřekvapí. Jedlých bylin a divoce rostoucích „plevelů" je ale mnohem víc. Prakticky po celou zahrádkářskou sezónu, tedy od poloviny března do poloviny září, můžeme svou kuchyni obohatit také o plané rostliny, květy a plevel.


Je škoda vyhazovat plevele jako jsou bršlice, kopřivy, popenec, pampelišky a další. Ze svojí zahrady i z volné přírody. Mezi plevelnými rostlinami je řada druhů, které jsou jedlé, obsahují velké množství vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. A jsou také velmi chutné a často léčivé. Všudypřítomným plevelem je například ptačinec žabinec (Stellaria media). Využít se dá celá nať a nejlepší je samozřejmě na jaře. Vhodná je na saláty, do polévek, na zeleninová jídla i do léčivého čaje proti kašli. Chuť je oříšková a připomíná mladé palice kukuřice. Hodí se ke zmírnění chuti jiných, ostřeji chutnajících, planých rostlin. Žabinec má navíc vysoký obsah železa.

Velmi rozšířeným plevelem je třeba svízel přítula (Galium aparine). „Pozná ji každý“, říká bylinářka Věra Vačkářová. „Tahle úžasná rostlina třeba z jara pomáhá čistit lymfatický systém“. Svízel se ale dá použít také do salátů nebo do omelety a celá rostlina je bohatá na vitamín C.

„Všechno co kolem nás roste, je pro nás cenné a nemusíme to dovážet přes půl světa“, uzavírá paní Vačkářová.

Podle Jany Vlkové, autorky Květinové kuchařky a propagátorky „květin na talíři“, je příprava pokrmů s využitím netradičních rostlin dnes trendem, který k nám dorazil ze zahraničí. A přitom je to podle ní velmi snadné. „I v hlavním městě stačí vyjet na konečnou a po čtvrt hodině chůze můžeme nasbírat množství vhodných květin a bylin na vaření“. Sama sebe považuje za květinovou gurmánku a z květin učí vařit také kuchaře z vyhlášených restaurací. Jíme totiž také očima.

„Některé rostliny jsou krásné na pohled, jiné mají specifickou chuť, která vyžaduje použití ve slané kuchyni. Sladký podklad pak umocňuje chuť třeba růže, která miluje šlehačku nebo vanilkové krémy“, dodává Jana Vlková. Letními květy můžete skvěle dozdobit například dorty, saláty i obyčejný chleba s máslem. Na dezerty, zmrzliny, čokoládu či k ovocným salátům doporučuje Jana Vlková například květy levandule. Fialka najde své místo na jednohubkách a lze ji také zmrazit v ledových kostkách.

Jarní špenátová polévka

Poslechněte si celý pořad Trendy a zjistíte víc.

Jana Vlková

Květinová gurmánka Jana Vlková, ke které chodí na zkušenou i kuchaři s restaurací hledající inspiraci.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio