Inkontinence je v Česku tabu především pro muže

6. prosinec 2016
Trendy

Inkontinence je jedním z nejaktuálnějších témat současné urologie. Ve společnosti však stále představuje téma, o kterém se mlčí. Postiženým přináší pocit studu a ztrátu vlastní důstojnosti.

O samovolném úniku moči se příliš nemluví. Zejména muži se za své potíže s inkontinencí stydí často natolik, že se nevěří ani svým nejbližším.

Problém může vyřešit implantát

Problémy s tímpto symptomem se dají řešit několika způsoby. Nejlepší efekt má implantace močového svěrače, i když je to zákrok poměrně drahý a provádí se pouze na dvou pracovištích v Česku – na Urologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a v brněnské Fakultní nemocnici. Tamní urologii vede profesor Dalibor Pacík. S implantacemi močového svěrače tu začal už v 90. letech.


Muž s problémem inkontinence by měl jít za urologem. Ale v naší společnosti je to samozřejmě tabu. profesor Dalibor Pacík, urolog

„To zařízení se sestává ze tří komponent, které jsou navzájem spojeny a vyplněny tekutinou. Vytvářejí tak vnitřní hydraulický systém. Nejsou vidět, jsou uloženy uvnitř těla,“ uvádí odbobrník. „Hlavní komponenta je manžeta, která se nakládá kolem močové trubice, druhá komponenta je pumpička, která se ukládá všourku, kde si ji může muž i nahmatat a ovládat, a třetí je tlakovací balónek, jenž je uložen v dutině břišní,“ dodává.

Pacientovi se vrátí sebevědomí

Zařízení se aktivuje až po dokonalém zhojení všech ran, tedy asi po osmi týdnech po operaci. Ročně se u nás provede dvacet až třicet takových operací. „Je to úžasná změna pro pacienta s těžkou inkontinencí, která mu brání v řadě společenských aktivit a fyzických činností a způsobuje frustrace,“ vysvětluje profesor Pacík.

Jak vysvětluje urolog Pavel Drlík z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, implantace umělého svěrače je jen jednou z metod, kterou se dá mužská inkontinence řešit. S úspěchem se také používají takzvané slingové metody, kdy se muži implantuje speciální páska.

Svěrač oslabuje i nedostatek pohybu nebo obezita

Zatímco u mužů se inkontinence nejčastěji objevuje po operaci pro nádor prostaty, ženské pánevní dno je křehčí a kromě opakovaných porodů ho může oslabit také nedostatek pohybu nebo obezita. Pokud však žena začne řešit problém s únikem moči včas a na správném místě, nemusí být trvale odkázána na vložky a kvalita jejího života se po úspěšně fyzioterapii nebo léčbě rapidně zlepší.

Jak lze řešit inkontinenci u ženy? Poslechněte si celý příspěvek už nyní ZDE.

autoři: anr , kte
Spustit audio