Kdy jste se naposledy napili z potoka? Pojďte na výlet do divočiny 21. století

11. květen 2016
Trendy

Už od nepaměti chtěl být člověk – lovec na svých cestách co nejvíc soběstačný a v nejlepším případě se chtěl spolehnout jen sám na sebe nebo na své vybavení. Někdejší lovci se dnes po horách pohybují s kompletním outdoorovým vybavením. Jaká zařízení používají pro přežití v divočině 21. století?

Při pobytu v přírodě je tím základním předpokladem dostatek jídla a vody. V případě stravy pak může být takovým dlouhodobým pomocníkem, který se od svých počátků změnil jen v detailech, například sušené maso (nyní balené v tyčinkách). Také nejrůznější lehké sušené potraviny, které stačí jen zalít vodou a je hotovo.


Je tu celkem čistě vypadající potok…do plecháčku naberu vodu, z batohu vytáhnu čistič vody, já mám s sebou UV zářič, který vypadá jako větší elektronický teploměr. Autor Ondřej Ševčík

Outdoorová zařízení na čistění vody pracují dle různých principů. Základním typem současné výbavy moderního turisty může být buď mechanický filtr nebo UV zářič, účinnost obou zařízení je velmi podobná.

Kde ale vzít vodu a nemuset mít u sebe neustále větší zásobu pro případ potřeby? Naši dávní předci to měli jednodušší, pili z pramene, potoka nebo řeky a ani o tom moc dlouho neuvažovali. V dnešní situaci to už ale s přírodní vodou není tak jednoduché. Řešení nabízí moderní outdoorové technologie.

„Pamatuji si ještě, že před patnácti lety jsme měli na ostrově Borneo filtr jedné švýcarské firmy velikosti pumpy osobního automobilu. A přefiltrovat 10 litrů vody byla záležitost pro střídající se dva jedince na hodinu,“ říká Jakub Havel

Zapomeňte na čisticí tablety

Moderní turista ale kromě sebe potřebuje napojit i své každodenní společníky – chytrý telefon, foťák, případně tablet atd. I pro ně je tu řešení. Na čisticí tablety a náhradní baterky v batohu ale zapomeňte, místo nich si přibalíme elektronický vodní čistič a malý solární panel.

Právě u cestovních vodních filtrů došlo v poslední době k určitému vývoji. Dřív bylo totiž k přefiltrování vody za pomocí různých klik nebo pumpiček zapotřebí určité síly.

Se solárním panelem na batohu jsem došel až k Berounce, která má takovou na české poměry klasickou žluto zelenou barvu a mě už nezbývá než řeku vyzkoušet

UV lampa i mechanický filtr by měly vodu vyčistit zhruba se stejným výsledkem.

„Cestou si zkusím připevnit zezadu na batoh malý solární panel, ať si večer můžu nabít třeba telefon. Mám v něm totiž mapy, a protože se cesta různě stáčí, rád se občas přesvědčím, že jdu tím správným směrem," testuje Ondřej Ševčík.

O tom jakým vývojem procházejí outdoorové solární panely, včetně jejich baterií tzv. powerpacků, více se zástupcem v současné době největšího lídra v této oblasti Jiřím Jedličkou z firmy Goal Zero a také s cestovatelem a redaktorem časopisu Svět outdooru Jakubem Havlem v pořadu Trendy.

autoři: ošv , bar
Spustit audio