Knihu pod stromeček! Ty nejprodávanější rozhodně nejsou literární skvosty

30. listopad 2015
Trendy

Knížka patří mezi nejoblíbenější vánoční dárky. Jaké místo v našich nákupních koších zabírají knížky během roku? Jak vybrat dobrou dětskou knížku?

Právě dětským knihám se u nás dlouhodobě daří. Až 11 procent prodaných knih v roce 2014 patří do této kategorie. Během posledních deseti let se počet vydaných dětských knih zdvojnásobil. Loni vyšlo více než pět tisíc titulů určených dětem.

„Nemůžu potvrdit, že by děti nečetly. Děti jsou úžasní čtenáři. Když dětem nabídnete knížku, která je zaujme, stanou se čtenáři i z těch, kteří normálně nečtou,“ říká Martin Vopěnka, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Jeho slova potvrzuje také knihkupec Jiří Seidl. „Je důležité, aby děti četly, dokud jsou malé, aby si vytvořily návyky. Zdvojnásobení počtu prodaných knih je logické, protože roste počet dětí. Zákazníci, kteří u nás kupovali náročné intelektuální texty, teď kupují dětskou literaturu.“

Svaz českých knihkupců a nakladatelů vydává každý rok v listopadu podrobnou analýzu českého knižního trhu, tzv. zprávu o knižním trhu. Ze zprávy lze vyčíst, že český knižní trh je stabilní a nepřekvapuje velkými růsty a poklesy. Dlouhodobý nárůst díky poptávce zaznamenává pouze zmíněný trh s dětskou literaturou.

Počet aktivních nakladatelů v uplynulém roce dosáhl čísla 2585. Více než polovina vydávajících subjektů, tedy 50,8 procenta vydá pouze jedinou knihu a 80 procent nevydá více než 5 knih. „Bez nadšenců, kteří vydají pár knih, by byl trh chudší. Mezi nejprodávanějšími knížkami nehledejte literární skvosty,“ upřesňuje Jiří Seidl.

„Pro český trh je typická velká diferenciace. Můžete zbohatnout na jedné knížce, je to poker. Nejprodávanější knížkou u nás byla kuchařka Ládi Hrušky,“ dodává Martin Vopěnka.

Novou dimenzi na knižním trhu představují elektronické knihy. V roce 2014 prošly dalším růstem a jejich podíl na knižním trhu byl zdvojnásoben na 1,67 procenta. E-knihy prodávají i neknižní e-shopy.

„Evropský knižní trh ukazuje, že i elektronické knihy mají svůj limit, že jsou spíš dobrým doplňkem tištěných knih, než že by je válcovaly. Pro nakladatele jsou e-knihy doplňkovým sortimentem i proto, že existuje nebezpečí, že knížka se bude šířit nelegálně.“

autoři: sch , Klára Janicki
Spustit audio