Malý velký svět závodníků s RC modely

21. září 2016
Trendy

Vyrážejí na asfalt i do terénu. Místo volantu ale sahají po dálkovém ovládání. Někteří jezdí jen pro zábavu, jiným profesionální kariéra vydělává na živobytí. Všichni ale na startu prožívají vzrušení a adrenalin. Láska k RC modelům aut je totiž podle mnohých z nich na celý život. A má to navíc jednu velkou výhodu, závodit můžete klidně i v sedmdesáti. RC modely, rádiově ovládaná auta, mají v České republice velkou a dlouholetou tradici a za nadšenci tohoto koníčku, kterých stále přibývá, se vypravily i Trendy.

„Už máme odstartováno, vidíme i první karamboly,“ ozývá se z reproduktoru pod malou tribunou. Na té stojí čtveřice jezdců, v ruce dálkové ovládání a soustředěný pohled upřený na klikatou dráhu. Sebemenší chybička je může připravit o dobrou pozici do dalších finálových jízd v sérii Le Mans. „Finále je dáno součtem čtyř jízd a každá se jede na 15 minut. Kola se sčítají, takže vítězem se nestane ten, kdo najede prvních 50 kol, ale kdo jich celkově najede nejvíc,“ popisuje strukturu závodů komentátor Roman Krejčí. Ten je zároveň i rozhodčím, u RC modelů hlídá technické parametry aut, které jsou u každé kategorie stanovené, a také čistotu jízdy.

Trať ve svitavském Modelklubu hostí za rok hned několik závodů, kromě série Le Mans například i mistrovství republiky. Závody se ale jezdí i za našimi hranicemi. „Mistrem Evropy byl Martin Bayer, jeho bratr Aleš byl také mistrem Evropy ale ve velkých měřítcích. Češi jsou reprezentanti poměrně úspěšní,“ říká závodník Jiří Rybák, který se k RC modelům aut dostal od letecké modelařiny. U aut ale už zůstal a teď je vedoucím sekce On-Road, ve které se auta prohánějí po asfaltové dráze. Jejím protikladem je Off-Road, kde auta závodí po vymodelovaných tratích v terénu. Obě z kategorií pak v sobě skrývají ještě spoustu podkategorií, rozdělující modely podle měřítek nebo třeba podle typu motoru.

RC modely - pořídit si nový je dost drahé. Začátečníci sahají po ojetých kusech. Proč? I to se dozvíte v pořadu Trendy

Zkusit to? Připravte si peníze a trpělivost

Pořízení takového modelu přitom vůbec není levnou záležitostí, obzvlášť pokud chce jezdec dosáhnout co nejlepších výsledků. Koupě základního modelu se může vyšplhat až do desítek tisíc korun. Začátečníci proto obvykle volí už modely ojeté, na kterých se můžou jízdu naučit. Ovládání RC modelu totiž není úplně snadné a o karamboly není nouze. Zkušení jezdci pak své modely různě vylepšují, což také obnáší sledování nejnovějších trendů v tomto koníčku, protože stejně jako je tomu u osobních aut, i auta na dálkové ovládání se stále vylepšují a zdokonalují. Zatímco dnes se modely i jejich součástky a doplňky vyrábí sériově, dříve byly nedostatkovým nebo dokonce neexistujícím zbožím a modely aut na dálkové ovládání tak často vznikaly z toho, co bylo zrovna k sehnání a jak se říká po ruce. Taková auta se dnes označují za veterány a jejich nadšenci mají vlastní tour.

autor:
Spustit audio