Na koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu můžete vyrazit i v pyžamu

11. březen 2016
Trendy

Nedoporučujeme vám v takovém úboru přímo navštěvovat koncertní sál pražského Rudolfina, ale pokud jste například nesehnali lístek, můžete si dopřát velice kvalitní zážitek z hudby i tak, a to prostřednictvím YouTube kanálu Českého rozhlasu.

„Chceme nabízet něco víc – nabízet přidanou hodnotu pro posluchače, kteří nemají možnost přijít do Rudolfina na koncert a kteří nemají možnost si v konkrétní chvíli zapnout třeba přímý přenos na stanici Vltava. Proto jsme se rozhodli, že některé vybrané koncerty natočíme na video a budeme je bez omezení nabízet k přehrání na internetu,“ říká Jakub Čížek, ředitel Symfonického Orchestru Českého Rozhlasu.

Na YouTube kanále Českého rozhlasu najdete desítky záznamů koncertů, a to nejen z oblasti klasické hudby, ale také například videa z folkových a country koncertů nebo rockové a jazzové záznamy vystoupení.

Záznamy koncertů Symfonického orchestru Českého rozhlasu pohodlně z YouTube

Aby melodie byla vidět

„Zajímavý je způsob, jakým se točí ta videa. Symfonický orchestr má 90 hráčů na podiu – to není, jako když máte jednu kapelu, kde máte jednoho frontmana a občas zaberete kytarové sólo. Tady je potřeba pracovat s hudebním režisérem, tak aby ty veškeré melodie a jednotlivá sóla byla vidět na kameře,“ říká Jakub Čížek.

Nevyklidí se koncertní sály, když je možné si vše pustit přes YouTube?

„Nebojím se toho, je to dnes trend. Zahraniční orchestry to dělají také a já si myslím, že se můžeme pyšnit tím, že to dáváme na internet neomezeně, bezplatně a není třeba se nikde registrovat a bát se, že za měsíc tam už to video nebude,“ odpovídá ředitel Symfonického Orchestru Českého Rozhlasu.

A jak vlastně vypadá natáčení záznamů koncertů Symfonického orchestru Českého rozhlasu nebo jaký je rozdíl mezi televizním a internetovým natáčením koncertů? Nejen to si poslechněte ze záznamu pořadu Trendy.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio