Naděžda z Letné: Komunitní pražská čtvrť otevřela veřejnou lednici

29. září 2016
Trendy

Veřejné lednice jsou jedním ze způsobů, jak bojovat s nadměrným plýtváním jídlem, které je v současné společnosti běžné. Data Organizace pro výživu a zemědělství OSN ukazují, že až třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí, nebo znehodnotí. Nejvíce se plýtvá v domácnostech.

Právě přebytky v rodinách, které by přišly na zmar, vedly k vytvoření veřejných lednic, kam může kdokoli jídlo donést, nebo si ho naopak vzít. Koncept je velmi populární v Německu, v Česku funguje již v několika městech, vedle hlavního například v Pelhřimově nebo Plzni. 17. září byla nově otevřena veřejná lednice na Letné v Bio Oko, v Praze tímto již čtvrtá. Organizátoři ji pojmenovali Naděždou.


Veřejné lednice jsou hezký způsob, jak upozornit, že se jídlem plýtvá. Není to jistě určeno pro masy lidí a uchovávání tun jídla. Hodně lidí má o veřejnou lednici zájem a na Letné prý na podobný koncept čekali. Jsme rádi, že jsme to zprostředkovali.Barbora Kebová, organizace Glopolis

„Naděžda je naděje pro Letnou. Propojili jsme se s klukama z Veřejné lednice Praha a zrealizovali jsme to. Na Letné dobře funguje komunita lidí. Lednice není směřována jen na ty, kteří by měli nedostatek, ale i na lidi, kteří jedou na dovolenou a ví, že jim něco zůstane v lednici. Stejně si to jiní mohou naopak vyzvednout, když mají potřebu. Není to jen pro bezdomovce a lidi, kteří nemají peníze,“ uvádí Barbora Kebová z organizace Glopolis.

O tom, že život Naděždy trval pouhé tři dny, než ji na Letné vystřídala nová veřejná zásobárna jídla, si můžete už nyní poslechnout ZDE.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio