Nestačí jen nasypat slad a zmáčknout čudlík. I v automatizovaných pivovarech je potřeba člověk

4. říjen 2016
Trendy

Ve výrobě piva lze sledovat čím dál větší automatizaci, od domácího vaření až po minipivovary, které lze ovládat pomocí mobilního telefonu. Bude v budoucnu vařit pivo počítač a omezí se lidský vklad jen na vymýšlení receptu a marketing spojený s prodejem?

Pro odpověď na otázku, jak vlastně takové automatizované pivovary fungují, se autor vypravil do jednoho z nejzasíťovanějších pivovarů u nás, do malé vesničky Radešín uprostřed českomoravské vysočiny. Adam Škorpík, spolumajitel chytrého pivovaru, říká, že vaření v jejich pivovaru už jsou pro něj ve výsledku jen čísla a časy.

V Radešíně vaří pivo elektrikář


Všeobecná automatizace a moderní technologie přináší nová zařízení nejen do stále rostoucího počtu minipivovarů, ale i do domácí výroby piva. Třeba jako zařízení picobrew, představené nedávno na veletrhu spotřební elektroniky CES, které vypadá trochu jako kávovar, s tím rozdílem, že neprodukuje kávu, ale dle chuti nejrůznější svrchně kvašená piva.

Nově otevřený minipivovar v Radešíně totiž není klasickým automatizovaným pivovarem, kde člověk ovládá počítač. Na tomhle místě je to spíš naopak: „Tady počítač říká obsluze, co má dělat. Zatím jsme to zkoušeli emailem, ale určitě to bude na smsku. Naše obsluha by měl být správně sládek, ale my tady máme elektrikáře. Takže u nás vaří pivo elektrikář,“ říká Škorpík.

Pojďme ale na chvíli opustit českomoravské pomezí a vydat se do Brna. V malé varně autor navštívil pivovarníka a spoluzakladatele webu pivni-recenze.cz Jana Grmelu. Jak velký trend je vlastně vzrůstající automatizace a moderní technika v pivovarnictví?

„Princip vaření je stejný už několik set let, tam už není co vymyslet, ale mění se to, abychom u vaření nemuseli stát. Když to přeženu, jsou i pivovary, do kterých nasypete slad, zmáčkneme čudlík a na druhé straně vypadne pivo. Vždycky tam ale musí být někdo, kdo se o to pivo stará,“ odpovídá Grmela.

Jan Grmela – spoluzakladatel webu pivni-recenze.cz, pivovarník a znalec piva u svých dvou 250l kádí

Lidské chuťové buňky počítač nenahradí

V Radešínském pivovaru, kde Adam Škorpík se svým otcem postavili v malém hotelu tzv. „chytrý pivovar“, stojí v suterénu dvě rozvodné skříně, z nichž jedna malá krabička kontroluje celý pivovar.

Pivovarníci se většinou shodují, že stroj dokáže pivo ve varně vyrobit bez problémů, v procesu kvašení a dozrávání piva ve sklepeních se ale zatím zdají být lidské chuťové buňky nenahraditelnými.

autor: ošv
Spustit audio