Nové poklady ze staré skříně: Šití a pletení stále spojuje generace

5. říjen 2016
Trendy

Časy, kdy se po večerech společně dralo peří, už jsou dávno pryč. I v dnešní digitální době ale mají domácí ruční práce své místo. A i dnes se nad nimi setkávají různé generace. Popularitu pletení nebo šití potvrzuje vysoký zájem o různé kurzy a workshopy.

Kreativní využití zdrojů, které nejspíš všichni máme doma. Takový byl leitmotiv pražského i brněnského workshopu s názvem SLOW UP. Vedle pletení ponožek ze starých vln se vyráběly šperky a doplňky z džínoviny, kabáty z dek a přehozů nebo batohy z rýžových pytlů. Začít mohli i úplně nezkušení účastníci, kterým se věnovala i paní Marie, pletařka z projektu Ponožky od babičky:


Jsem často mile překvapená, co všechno dokážou vymyslet. V rodinách už se ruční práce tolik nepěstují a tak se naše děti s háčkováním, pletením nebo šitím setkávají na kurzu poprvé. Velmi je zajímá, jak se něco dělá, jak nějaká věc vzniká. Je zjevné, že jim práce rukama, tvoření, často chybí. Jdou do toho s velkým nadšením a zaujetím.Jitka Horáková, vedoucí kurzů kreativní recyklace pro děti v Brně

„Nevím, co k tomu dnešní mladé lidi táhne, zdá se, že je to v módě. Tady v Brně přišly hlavně dívky, ale v Praze, kde jsme měli workshop ve Veletržním paláci, se objevili hned tři kluci najednou, kamarádi, mohlo jim být tak devatenáct let. Chtěli se naučit plést ponožky a drželi to přitom v ruce úplně poprvé."


Pokud ve vás udržitelná móda vzbudila zvědavost, podívejte se třeba na web sustainablefashionday.cz, kde se můžete seznámit s průřezem českou udržitelnou módou. Za udržitelností v širším životním stylu, která se dotýká i jídla, kultury nebo třeba nábytku, zamiřte na praktický rozcestník greenglasses.cz. Najdete tam spoustu zajímavých a neotřelých tipů ale i pozvánek na workshopy a festivaly. A jestli si chcete ze všeho nejdříve vyčistit hlavu třeba u pletení ponožek, sledujte facebookový profil projektu Ponožky od babičky. Pletařský team má síť lektorek po celé České republice a pravidelně pořádá volně přístupné workshopy otevřené všem generacím.

Workshopy, které byly součástí mezigeneračního festivalu OLD'S COOL, ukázaly, že ruční práce stále ještě spojují generace. Nejmladší návštěvníci šili králíčky ze zbytků látek a starého povlečení. Pod vedením návrhářky Lubice Skalské si troufli i na šperky z džínoviny, které lákaly i dospělé a seniory. Velký zájem byl i o výrobu batohů, ať už ze starých džínů pod vedením designérky Kristýny Bratinkové aka JAKOBY, nebo z vesele barevných pytlů od rýže podle návodu lektorek z brněnského projektu Industra Cut & Sew. Originální způsob, jak zhodnotit starou deku nebo přehoz představila návrhářka Andrea Lojkásková aka Theó. Kimonové kabátky jednoduchého střihu byly inspirované folklórní pasteveckou "Huňou" a s její asistencí je zvládli i úplní začátečníci.

Současná renesance zájmu o ruční práce a recyklaci odložených věcí denní spotřeby souvisí s obecným trendem sympatií k udržitelnějšímu životnímu stylu. Minimalizace a lepší využití vlastního odpadu zajímá čím dál tím více lidí. K zájmu o to, co po sobě na zemi necháváme, jsou prostřednictvím kroužků vedené i děti.

Workshop SLOW UP v Brně_Kristýna Litrbacká z Industra Cut & Sew
Spustit audio