Práce jako téma divadla: Na záchodcích se potkají čtyři postavy...

23. červen 2016
Trendy

V práci trávíme až třetinu našeho života. Ačkoliv technologický rozvoj je čím dál větší, používáme ho spíše k tomu, abychom se do práce nechali ještě více vtáhnout, než abychom pracovali méně. Můžeme dělat práci, která nás nebaví? Tématem osobní seberealizace se zabývají třeba i česká divadla.

Novocirkusové představení Mimo provoz, jehož režisérem je Vít Neznal, se odehrává na veřejných záchodcích během polední pauzy. Tvůrci inscenace totiž chtěli ukázat netradiční místo, kterým jen tak procházíme a zdánlivě nás k ničemu neinspiruje.

Na veřejných záchodcích se tak potkají čtyři postavy, z nichž každá reprezentuje odlišnou pracovní strategii a jiný úhel pohledu na práci. Představení se aktuálně hraje například v holešovických Jatkách 78.


Zajímají mě životní strategie, což je vlastně takový průzkum štěstí. A cestou, jak se dozvědět něco o člověku tak, aby to nebylo moc násilné, může být jeho práce. PETR TYC, který moderuje sérii rozhovorů na téma Co dělám

Jak Neznal sám vysvětluje, nový cirkus se k tomuto tématu dobře hodí: „Je to velmi vnitří zážitek, protože divák se neustále bojí o život akrobata. Scénografie je přímo zakomponovaná do příběhu. A tím jak je všechno velmi konkrétní a na první pohled zřejmé, tak se divák mnohem rychleji identifikuje s tím sledovaným.“

Představovat lidi, kteří svou práci mají rádi, je hlavním tématem série rozhovorů s názvem Co dělám, které jednou měsíčně moderuje v divadle Alfred ve dvoře Petr Tyc.

V domácké atmosféře malého sálu divadla Alfred ve dvoře o své profesi a cestě, jak se k ní dostali, tak už mluvili například kuchař a policista v jedné osobě, hudební publicista, architekt, reportér nebo třeba úspěšný manager. A po čase prázdnin a dovolených přijdou na řadu další.

autoři: Iva-Hedvika Zýková , per
Spustit audio