Proč už zase mluvíme s internetovými vyhledávači jako před dvaceti lety?

20. červen 2016
Trendy

Hledání na webu se velmi změnilo. Před dvaceti lety bylo velmi užitečné vědět, jaký vyhledávač používat, a vědět, jak funguje. Jsou vyhledávače přesnější než uživatelé? A jak zrcadlí náladu ve společnosti?

Hledání na internetu je dnes lehké a přirozené a často ani nepřemýšlíme o tom, co do vyhledávače zadáváme. Dřív to ale bylo jiné.


Tehdy byl člověk velice rád, když mu to nějakou českou webovou stránku vůbec našlo. A ve výsledcích vyhledávání se špatně orientoval, protože vyhledávače většinou české znaky interpretovaly nesmyslně.DANIEL HROUZEK, webový veterán a programátor

„Před třeba dvaceti lety si počítače s překlepy poradily mnohem hůře než dnes. Člověk musel vědět jak hledat. Dneska to ani vědět nemá, protože vyhledávač se snaží myslet za něj,“ říká o počátcích internetu webový veterán Daniel Hrouzek.

Současné vyhledávače si poradí se všemi druhy překlepů. Uživatel vlastně ani neočekává, že by překlep byl při vyhledávání nějakým problémem. Překlepy jsou velmi časté u cizích slov, nebo třeba názvů firem, stovky variant jsou například ve vyhledávání slova „youtube“.


V době oblíbených televizních pořadů, například vědomostních soutěží a talkshow, rychle stoupají počty vyhledávaných slov, která se objevují v otázkách soutěží respektive jména hostů zmíněných talkshow.

Na vyhledávání je také dobře vidět, co Češi v určitých hodinách dne dělají. Každé dopoledne třeba raketově stoupá frekvence slov z oblasti streamů internetových rádií. Velká a velmi rychlá provázanost se také ukazuje mezi internetem a televizí.

V podstatě všechny internetové společnosti pracují na tom, aby jejich systémy pochopily význam vyhledávaných slov a spojení a vyhledávaly automaticky ve správných tematických oblastech. Ve vyhledávání je to cesta zpět, kdy lidé místo klíčových slov používali přirozený jazyk. Tehdy jim ale vyhledávače nerozuměly.

Jenže poskytovatelé vyhledávacích služeb vědí, že právě tohle je nejpřirozenější směr vyhledávání na internetu. Uživatelé se mu nemusejí nijak přizpůsobovat, prostě s webem budou komunikovat tak, jak jsou zvyklí.

autoři: mrk , per
Spustit audio