Robot Karel jde do boje

23. únor 2016
Trendy

Přes 3000 robotů se letos utká ve FIRST Robotics Competition. Na jubilejním 25. ročníku této mezinárodní soutěže poprvé nebude chybět ani český tým, jehož robot bude hájit české barvy v americkém státu Minnesota. Jaké úkoly na studenty z pražského gymnázia PORG čekají a jak si vedli při konstrukci robota?

Kam umístit baterii nebo manipulátor? Každé rozhodnutí může být zásadní. Zásadní pro úspěch robota Karla, který se utká v mezinárodní robotické soutěži.

„Karel je to proto, že náš tým jsme pojmenovali R.U.R. podle slavné hry Karla Čapka, odkud pochází slovo robot,“ vysvětluje Albert Polák.

Robot Karel a studenti gymnázia PORG

Na sestrojení robota mají středoškoláci dva měsíce. Tím nejzásadnějším a nejočekávanějším momentem je samotné odhalení zadání hry, které je každý rok jiné. Na letošním 25. ročníku se roboti ocitnou v pomyslném středověku.

„Dva týmy bojují v soutěži proti sobě. Vyberou si překážky pro své hrady. Ten druhý robot musí překážky překonat a dobýt hrad protivníka,“ říká kapitán týmu Jáchym Solecký.

Byl to právě Jáchym, který s nápadem zapojit se do FIRST Robotics Competition přišel. Inspirací mu byla zahraniční stáž na střední škole v americké Minnesotě. Tamní studentský tým už v soutěži nasbíral cenné zkušenosti a podělil se s nimi i s týmem R.U.R.

S registrací do soutěže tým obdrží také základní konstrukční materiál. Částečně záleží na studentech, které součástky použijí.

Robot Karel a studenti gymnázia PORG

Jednou z nejdůležitějších součástí robota je manipulátor, zjednodušeně robotická ruka, díky které se Karel dostane na soupeřovu věž a získá tak cenné body. Nad mechanismem, který to zvládne, si kluci sice chvíli hlavu lámali. Nakonec ale našli poměrně snadné řešení.

Celý robot je ovládán řídicí jednotkou, kterou studenti musí správně naprogramovat.

Karel se do ostrého boje proti dalším robotům sestrojeným studentskými týmy vydá začátkem dubna. Jeho schopnosti zatím kluci prověřují ve škole.

Více se o robotu Karlovi a jeho konstruktérech, kteří se jako první český tým utkají v mezinárodní robotické soutěži, se dozvíte z rozhovoru v záznamu Českého rozhlasu Plus.

autor:
Spustit audio