Svatby české generace Y: pohodlná romantika

5. květen 2016
Trendy

Málokterý oděv je obtěžkán takovým očekáváním, jako pávě svatební šaty. Jejich podoba vždy odráží dobové představy o ženské kráse, slavnostním společenském oděvu a luxusu. Jak se s tradičním oděvem i příležitostí vyrovnávají dnešní mladí svatebčané, individualisté z generace Y, pro kterou je zásadní komfort a kvalita jejich života?

„Jejich představy jsou různé, ale spojuje je to, že se v šatech chtějí cítit dobře. Tuhé korzety ustupují měkkým splývavým siluetám, jemným vlajícím látkám. Už není pravidlem, že by šaty musely být bílé. Nejde o křiklavé barvy, ale o jemné pastelové odstíny," popisuje představy svých zákaznic návrhářka Zuzana Kubíčková.

Výrazných barev se naopak nebojí zákaznice, které míří za Mirkou Horkou, která už navrhovala červené, nebo modré svatební šaty. Co je ale podle Mirky zásadním současným trendem, je celkový přístup ke svatebnímu obřadu: „Lidé si ten den chtějí užít podle svých představ. Záleží jim na tom, aby šaty byly pohodlné, dokonale seděly na jejich postavu a nevypadaly tuctově."

Příjemný pocit spojený se známým místem a přírodou byl zásadní pro jednu nejmenovanou českou herečku. Svou svatbou o více než pět let předběhla současný trend nezávislých sňatků v přírodě: "Svatbu jsme měli na kopci u naší chalupy na severní Moravě. Obřad se odehrál na louce s výhledem na Jeseníky, protože máme oba rádi přírodu a na tomhle krásném místě se cítíme jako doma. Šaty jsem pojala jednoduše, podle motta: v jednoduchosti je krása. Měla jsem decentní světle zelenkavé šaty s bílou mašlí."

Svatby české generace Y: pohodlná romantika


Současná podoba svatebních šatů odráží celkový přístup ke svatebním obřadům. Proměny v přístupu ke svatbám si při své práci všimla Jana Bušková, která se živí natáčením svatebních videí. Před půl rokem založila platformu Svatební cirkus, která spojuje ty, kteří si chtějí svatbu udělat jinak, netradičně: „Setkávala jsem se s lidmi, kteří chtěli své svatby uspořádat po svém, uvolněněji, ale cítili překážky ze strany rodičů, příbuzenstva a celkového společenského očekávání. Chtěla jsem je podpořit a propojit s ostatními, kteří to vnímají podobně, svobodněji. Zároveň jde o platformu, díky které nezávislí snoubenci snadno najdou otevřené profesionály, připravené jejich představy splnit." Šaty těchto nezávislých nevěst jsou nejčastěji jednodušší a splývavé, bez svírajících korzetů, pompézních vleček a dortových sukní.

Ačkoliv mohou být současné svatební šaty skromné nebo minimalistické, stále je pro nevěsty zásadní jejich originalita a jedinečnost. Jejich mužské protějšky se naopak často snaží oděv na svatbu vyřešit nějakým jednoduchým elegantním způsobem. Modelovým příkladem je pan Václav: „Příliš dramaticky jsme to neřešili. Měl jsem oblek, který jsme vyhodnotili jako dostatečně padnoucí, abych ho mohl použít i na svatbu a tím to bylo hotové."

Zatímco někteří si svatbu plánují dlouho dopředu jako velkou oslavu se spoustou hostů, designérka obuvi, Karin Říhová, to pojala úplně jinak: „Naše svatba byla studentská, nechtěli jsme dělat nějakou velkou akci. Původně jsme si mysleli, že to půjde zpunktovat během tří dnů, ale v tom zápalu jsme si neuvědomili, že budeme na úřadě potřebovat třeba rodný list."

Papíry ale brzy dali dohromady a Karin si během několika minut opatřila i svatební šaty: „Naběhla jsem do obchoďáku a za chvilku jsem našla bílý top nad pupík s nápisem Genial. To mi přišlo skvělé, a protože mi celá naše svatba připadala jako geniální nápad, nosím ho dodnes. Měla jsem k němu bílou krátkou sukni a plastové boty podle návrhu Vivienne Westwood, které se jmenují Brothel Creepers."

Skromná a improvizovaná studentská svatba narychlo ale rozhodně není typickým příkladem českých svateb. Jak říká Markéta Hartmanová z nejmenované půjčovny svatebních šatů, většina našich nevěst stále sází na klasiku: „Korzet a bohatá sukně, tylová nebo saténová. Hlavním důvodem je to, že korzet tvaruje postavu a díky bohaté sukni v něm vypadají štíhlejší. Ženy často přichází s jinou představou, ale končívají u této klasiky, protože jim sluší a paradoxně je i pohodlná."

Svatby české generace Y: pohodlná romantika

Jak vyplývá z rozhovorů, pro nevěsty a ženichy z generace Y je zásadní jejich vlastní pohodlí a dobrý pocit. Hosté jejich svateb se spíš než s tradicí, oficialitami a očekávanými stereotypy setkají s osobnostmi nastávajících novomanželů a s jejich představou o tom, co je důležité a krásné. Ať už je plánovaná svatba studentská nebo opulentní, největším faux pas by na ní bylo, pokud by se ti dva, o které jde v ten den především, necítili být sami sebou.

Svatby české generace Y: pohodlná romantika
autoři: Veronika Ruppert , bar
Spustit audio