Ukaž mi, jakou tašku nosíš a já ti povím, jaký je tvůj životní styl

30. říjen 2015
Trendy

V posledních letech roste obliba české autorské módy, která se nevyhýbá ani doplňkům. Jaké tašky jsou nejvíc žádané mezi generací Y a o čem vypovídá jejich design?

Flexibilní pracovní doba i místo zaměstnání, non stop přístup k internetu skrz přenosné technologie a potřeba volných rukou při pohybu městem bez auta. To jsou samozřejmosti každodenního života nejen české generace Y, které se promítají do podoby věcí kolem nás.

Absolventka scholastiky Alex Monhart navrhla multifunkční batoh, který je kombinací psaníčka a stahovacího pytle. Jde o kombinaci kůže a technického materiálu v trendové černé barvě. Taška určená pro muže je populární napříč genderem, potkáte ji ve městských ulicích i na českých a zahraničních módních blozích.

Do batohu se pustila i designérka Eva Vontorová, která tvoří značku Ether. Vyšla z vlastních každodenních potřeb: "Potřebuji mít volné ruce a neustále sebou nosím notebook, takže jsem potřebovala něco elegantně ležérního, trochu sportovního, do čeho se mi vejde vše, co běžně nosím."

Celokožený batoh designem odkazuje na předchozí kolekci Alia, jejíž tvar inspirovaly měkké polštářky. Malá trojůhelníková klopna na vrchu připomíná elegantní dámské psaníčko a polštářové zůstaly spodní cípy tašky. Má vyztužená ramena a záda a dovnitř pro notebook se dostanete snadno přes zip i ze strany zvenčí, aniž byste museli otevírat celý batoh.

Pvní Luciela Taschen byly kožené kabelky kruhového tvaru, které do současnosti proměnily v oválné batohy. Nechybí žádaná multifunkčnost, součástí batohu je malá kabelka, která se dá oddělit a fungovat samostatně.

Batoh Luciela Taschen

"Před dvěma lety jsem byla méně optimistická, ale vkus se od té doby změnil k lepšímu. Roste zájem o kvalitní autorský designu a objevuje se řada nových značek módy i doplňků. Konkurence v oboru podpoří růst."

Ačkoliv batohy hrají prim, klasické dámské kabelky se zajímavým a osobitým designem nejsou mrtvé. Dokazují to kabelky inspirované uměním a architekturou Bauhausu od Miliny Havrlantové, jejíž instalace v pojetí Jana Klosse a Matěje Činčery z OKOLO byla nominovaná na cenu šéfredaktorů Designbloku.

Jakkoliv se proměňuje tvar nejžádanějších tašek, respekt ke kůži jako k tradičnímu, kvalitnímu a trvanlivému materiálu stále trvá. Ať už v kombinaci s moderním funkčním materiálem, jako stylový detail nebo sama o sobě.

Vedle zmíněných trendových povrchových úprav začíná být čím dál tím častěji vidět i veganská kůže. Je alternativou pro ty, kteří odmítají o zvířecím těle uvažovat o materiálu jako o každém jiném.

autoři: Veronika Ruppert , sch
Spustit audio