V počtu památek na seznamu UNESCO je Česko velmocí. Dají se objet i na elektrokole

7. září 2016
Trendy

Na hrady a zámky loni zavítalo 13 miliónů lidí - to je o třetinu víc, než kolik je obyvatel naší republiky. A zájem stále stoupá. Ostatně potvrzují to i právě probíhající Dny evropského dědictví, které po celý týden lákají desetitisíce návštěvníků i do míst běžně nepřístupných. Ale i výlety za památkami mohou mít různé podoby. Například rodinný týdenní výlet na elektrokolech po památkách UNESCO není žádná fikce.

Na první pohled bláznivý nápad – objet na elektrokole většinu českých památek UNESCO – dostal Jakub Ditrich ve Švýcarsku: „Jel jsem tam takovou trasu, která se jmenuje Grand Tour de Suisse. Ukáže vám ta nejzajímavější místa Švýcarska. Tak jsem si říkal, že co je tady nejkrásnější, to zajímalo UNESCO, tak jsem propojil 9 nemovitých památek. Vyrážíme z Prahy a končíme v Telči, celá trasa bude mít 650 kilometrů a pojmenovali jsme ji Grand Tour Czech.“


Připomeňme, že jako první byla na Seznam světového dědictví zapsána v roce 1992 historická centra Prahy, Českého Krumlova a Telče. Dále přibyly poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, historické centrum Kutné Hory, Lednicko-valtický areál, vesnická rezervace Holašovice, zámek a zahrady v Kroměříži, zámecký areál v Litomyšli, sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, vila Tugendhat v Brně a také židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči.

A protože se mu podařilo přemluvit nejen manželku, ale také tři pubertální děti, pak jednoho letního rána skutečně vyrazili na týdenní cyklovýlet. „To je nádherný nápad,“ neskrývá nadšení z cyklodovolené rodiny Ditrichovy Milena Blažková, členka České komise pro UNESCO, která má už skoro dvě desetiletí na starosti projekt Poznej světové dědictví UNESCO. To v současnosti čítá přesně 1052 památek, mezi nimiž nechybí tucet těch českých.

Říká, že ve srovnání se zbytkem světa je naše republika v tomto směru velmocí. „Máme jich 12, ale samozřejmě bychom jich chtěli mít daleko víc – na seznamu čekatelů už máme dalších asi 20 zápisů zpracovaných unikátních míst, které by si to zasloužily, a možná časem i zapsány budou,“ uvádí Blažková. Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví vznikla v roce 1972 a státy, které k ní přistoupily, se zavazují památky chránit a neměnit je.

Jak probíhá zápis na seznam UNESCO? Kolik komisařů a diplomatického úsilí je třeba na zápis jedné památky? A co památkám přítomnost na seznamu UNESCO přináší? Poslechněte si celý pořad Trendy.

autoři: evk , jpr
Spustit audio