VAROVÁNÍ: Nic jako zdravé kouření neexistuje. Platí to ale také o e-cigaretách?

26. červenec 2016
Trendy

Stahují se symbolicky nad kuřáky elektronických cigaret mračna? Co by měl vědět každý slušný vaper? Jaký je dopad používání elektronických cigaret?

HLASUJTE NA KONCI ČLÁNKU

„Dnes se spíš používá slovo vapování – v zásadě se jedná o nějakou tekutinu, která se zahřeje na 100 °C – obsahuje mimo jiné většinou nikotin, ale nemusí. Vzniká přitom taková viditelná pára, kterou kuřák vdechne a vydechne. Má tak optický vjem a to ho také uspokojuje,“ říká docentka Eva Králíková, dlouhodobá bojovnice proti tabáku.

Není tomu tak dávno, kdy svět zjistil, že kouření například způsobuje rakovinu. Filmy, ve kterých se to jen hemží kuřáky například v čekárně u doktora nebo ve veřejné dopravě nám dnes připadají kuriózní. Přišla ovšem e-cigareta, a proto i dnes narazíte na člověka, který místo kouře v autobuse vypouští z úst páru.


Před pěti lety, když jsem si koupil první elektronickou cigaretu, tak jsem v té době kouřil dvě až tři krabičky denně. Od té doby jsem kvůli elektronické cigaretě pak už nevzal cigaretu do pusy. Díky tomu jsem začal i běhat a uběhl i pět maratonů za rok. Což bych si jinak mohl nechat jen zdát. Bývalý kuřák a aktuální e-kuřák pan Kramule

Mýtus: Lightky a cigarety s filtrem škodí méně

Docentka Králíková uvádí v pořadu Trendy, že elektronické cigarety jsou skutečně zlomkově škodlivé oproti klasickým cigaretám. Ale jak jedním dechem dodává, tak skutečně nelze říct, že existuje něco jako zdravé kouření. A poučení jde najít v minulosti: například cigarety s filtrem, které měly mít ochranný účinek nebo tzv. lightky.

„Už dnes víme, že závislí lidé, kteří kouři tyto cigarety, tak je kouří intenzivněji, dají si více potažení, hlouběji to vdechnou a déle to v sobě podrží, takže nakonec dostanou do těla větší dávku chemikálií,“ říká.

S elektronickou cigaretou je také problém: „Mezi těmi tisíci výrobky, které jsou na trhu – máme asi pět set značek a asi sedm tisíc příchutí, se občas našly nějaké toxické látky. V cigaretovém kouři jsou však stále tyto látky sto až tisíckrát více koncentrované než v elektronických cigaretách“ uvádí docentka Králíková.

Odpůrci elektronických cigaret mají jeden argument: snadná dostupnost pro mladé. V některých zemích jsou e-cigarety zakázané. Dalším důvodem je také to, že lidé mají tzv. dudlíkové efekt, tedy že elektronickou cigaretu není třeba odkládat.

Co všechno vlastně víme o elektronických cigaretách? Další zajímavé souvislosti uslyšíte v pořadu Trendy.

autor: mrk
Spustit audio