Video 360° - rozhlédněte se přes obrazovku. Zážitky z dovolené dostávají nový rozměr

23. srpen 2016
Trendy

Zhruba před rokem se uvolnila technologická stavidla velkých sociálních sítí pro sdílení úchvatného formátu videa, umožňujícího divákům sledovat snímaný prostor v úhlu 360°.

Po prvních vlaštovkách na méně využívaných sítích nabídl v březnu 2015 možnost snadného nahrání a přehrání videí označovaných někdy písmeny VR (virtual rality) masově užívaný server YouTube a už v červnu loňského roku v jeho prostředí kolovala světem možná první videoreklama obří potravinářské společnosti, natočená v nejmodernějším formátu. Na podzim se přidala s uživatelskou vstřícností vůči průkopníkům virtuální reality ve videu společnost Facebook. V prostředí této sociální sítě také letos v březnu vznikla komunita sdružující dnes na dvaatřicet tisíc fanoušků nového videa.

Uplatnění v reklamě i adrenalinových sportech

U nás zatím podobných videí zabírajících celý prostor vzniká málo. „Společnosti, které by to mohly zaplatit, se zatím této technologie spíš bojí,“ říká velký nadšenec filmování v 360 stupních Michal Lovecký. „Není to ani tak drahá věc, jako spíš věc nová, kterou PR oddělení a manažeři velkých firem teprve objevují.“

Marketing ale není jedinou oblastí, kde videozáznam simulující virtuální realitu nalézá uplatnění. Velkým tahákem je tento formát pro vyznavače adrenalinových sportů a hledače extrémních zážitků. Vždyť také jedno z prvních videí nahraných loni na YouTube byl záznam jízdy Formule 1. Právě nestříhaný záznam jediné situace umožňující divákovi prožít ji na vlastní kůži a rozhlížet se kolem dokola je ideálním scénářem. Častější střihy a změny úhlů pohledu nebo lokací mohou diváka mást anebo mu přivodit mořskou nemoc.

Přehrávání je náročné na výpočetní kapacitu

Ideální požitek ze sledování třistašedesátistupňových videí je podmíněn výpočetní kapacitou přehrávajícího zařízení. „My už umíme natočit obraz ve formátu 8K (8K = 8.000 pixelů v horizontální řadě rozlišení digitálního obrazu, pozn. ed.) ale těžko hledáme techniku, která tak kvalitní obraz přehraje,“ poznamenává Michal Lovecký, který se zajímá mimo jiné o vývoj záznamové techniky. „Začínali jsme asi před rokem a půl se šesti kamerami. To znamená šest možností pro selhání a spousta spojů, které musíte ručně upravit, aby nebyly ve výsledném obraze vidět. I když máte kvalitní software, pořád je to náročná manuální práce,“ popisuje Michal Lovecký kompletování záznamu pořízeného souborem šesti objektivů.

Dokonalý zážitek nabízí brýle a telefon

„Dokážu si představit, že na příští dovolenou si tuto kameru beru s sebou. Je to úplně jiný zážitek. Člověk sedí na otočné židli a prohlíží si všechno kolem, není omezen rámečkem kamery,“ těší se Michal Lovecký na využití modernějších a jednodušších jedno či dvoučočkových kamer, ze kterých lze snadno během pár kliknutí získat hotové video. V současné době využívají technologie videa 360° velké zahraniční zpravodajské kanály CNN, BBC nebo vydavatelé digitálního obsahu NY Times a další, kteří nabízejí na svých profilech třeba snímky z letní olympiády v Riu anebo videa doplňující zpravodajství o významných událostech.

Další podmínkou pro dosažení ideálního zážitku je sledování videa na obrazovce mobilního telefonu usazeného do speciálních brýlí, simulujících virtuální realitu. Takových brýlí je dostupných už i na českém trhu několik modelů v různé kvalitě a komptabilitě s mobilními telefony. Co se vlastního telefonu týče, vedle vlastní výpočetní výkonnosti je podstatná i funkce tzv. akcelerometru nebo též gyroskopu, což je čidlo reagující na pohyby hlavy.

Reálný zvuk zatím nemá řešení

Formát třistašedesátistupňového videa se v současné době rychle vyvíjí, ale jsou i překážky, které zatím nepřekonal. Jednou z nich je prostorová změna zdrojů zvuku v pořízeném záznamu. Zda v budoucnu obsáhne video i akustickou realitu a zda po něm sáhnou i česká média. Tak to můžeme zatím jen tušit. Jeden z prvních producentů tohoto formátu Michal Lovecký předpokládá, že se nový formát brzy stane naprosto běžným a masově rozšířeným pro snímky z dovolené.

autor: Ivan Studený
Spustit audio