Zájem o veganské výrobky roste

4. květen 2016
Trendy

Prodeje veganských náhražek masa a mléka by měly v roce 2020 dosáhnout na globálním trhu až pěti miliard dolarů. Alespoň tedy podle dat firmy Mintel, která se zaměřuje na průzkum globálního trhu. Jak je tomu u nás? Je obchod s veganskými výrobky dobrý byznys?

„Já si myslím, že ty poslední 2, 3 roky na to ukazují. Veganská gastronomie u nás šla hodně nahoru, protože ten trend zdravého rostlinného stravování je hodně podporován i médii. My pozorujeme, že velmi rychle přibývá veganských restaurací. Myslím, že Praha byla vyhlášená ve východní a střední Evropě jako město s největším počtem veganských restaurací,“ říká jedna z organizátorek veganského tržiště nazvaného Veggie Náplavka Linda Maruščáková.


Studie firmy Mintel nazvaná Zpráva o globálních trendech v jídle a pití pro rok 2016 obsahuje sekci nazvanou Alternativy všude. V té se říká, že jedna třetina mladých v Americe okolo 25 let konzumuje denně veganské výrobky a 70 % mladých v tomto věku alespoň několikrát týdne. Podle jiné studie je nakloněna kupování veganských výrobků až jedna třetina všech amerických spotřebitelů. Rostou také prodeje veganské kosmetiky a oblečení.

„Myslím, že obecně je to docela tvrdý byznys, určitě to není jednoduché se v tom prosadit, hlavně v dnešní době. Konkurence opravdu rychle přibývá, takže si myslím, že už jsme se konečně dostali do bodu, kdy si i vegani můžou vybírat kvalitu,“ dodává Maruščáková.

Lukáš Vaníček z firmy Vitalvibe ale vysvětluje, že rozhodně nejde v první řadě o byznys, ale o informovanost lidí. Často se stane, že si někdo přijde koupit něco, o čem četl na internetu. „My se ho zeptáme: ´A na co to budete potřebovat?´ On nám to řekne a dost často se stane, že si přišel pro něco, co vůbec není pro něj, a naopak mu to ještě rozmluvíme. Případně mu doporučíme něco, pro co si šel, akorát o tom nevěděl, protože měl prostě jenom neúplné informace,“ vysvětluje Vaníček.

A jak je to s veganskou kosmetikou? Je kvalitnější, než ta běžná? Dozvíte se při poslechu dnešních Trendů. Najdete je v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio