Zázraky neumíme, ale tohle se tomu blíží, říká neuroložka o vyléčení dívky, která byla rok v bezvědomí

13. říjen 2016
Trendy

Od roku 1971, tedy 45 let, pomáhá malým pacientům Klinika dětské neurologie v pražském Motole. Nové léčebné i diagnostické postupy život malým pacientům zachraňují nebo výrazně prodlužují – a někdy lékaři dokážou i zázraky. Kačka se v pražském Motole léčila s anti-NMDA receptorovou encefalitidou a přestože byla celý rok v bezvědomí, lékařům se ji podařilo zachránit.

„Nějakou dobu si stěžovala na to, že jí nefunguje noha. Pak na nás jednu zazvonil soused, že Kačka dole u dveří upadla a už se nevysoukala po schodech. Nejdřív jsme si mysleli, že to jsou růstové problémy,“ vzpomíná Katčina maminka. Navštívili dětskou neurologii a Kačka do 14 dnů přestala mluvit, jíst, chodit a upadla do bezvědomí.

Napadla ji nemoc, která byla rozpoznána teprve v roce 2007, říká doktorka Věra Sebroňová z Kliniky dětské neurologie Fakultní nemocnice v pražském Motole: „Šlo o tzv. anti-NMDA receptorovou encefalitidu, jejíž princip spočívá v tom, že vlastní tělo vytvoří protilátky proti receptorům, které jsou v největší míře zastoupeny v mozku.“ Receptory jsou protilátkami v podstatě obsazeny, takže nemůžou fungovat a postupně dochází k vypínání všech funkcí, které v mozku ovlivňují, dodává doktorka Sebroňová.


Dříve jsme jako dětští neurologové cítili určitou skepsi, že my to třeba i pojmenujeme, snažíme se, ale těm dětem nemůžeme pomoci. To si myslím, že v řadě případů už neplatí. Vždycky záleží na příčině té nemoci a na tom, je-li to zvládnutelné. Zázraky úplně neumíme, ale tohle se tomu trošičku možná blíží, protože to bylo skutečně neuvěřitelné pro nás pro všechny. neuroložka Věra Sebroňová

Lékaři sice věděli, jak nemoc léčit, ale léčba nezabírala. Rodiče se proto rozhodli přistoupit na experimentální léčbu. O nasazení moderní imunosupresivní léčby, kterou u dítěte při této diagnóze ještě nikdo na světě nepoužil, lékaři v Motole podle doktorky Sebroňové dlouze diskutovali. V té době byla Kačka bezvědomí už více než 10 měsíců.

Lékaři očekávali, že efekt léčby se projeví po pěti až šesti týdnech, a přesně to se také stalo. Nejprve zašeptala jen jedno slovo, po týdnu jednu větu a za další týden začala komunikovat s personálem nemocnice. Probouzení pod dohledem odborníků pokračovalo, i když měli rodiče strach, jestli bude jako dřív. Malou bojovnici z nemocnice propustili po 444 dnech.

Ještě rok si pobyla doma a pak se vrátila do školy. Dnes už má jen drobné problémy s pamětí, ale i to se postupně zlepšuje. K uzdravení Kačky vedly kromě péče lékařů, sester a rodičů i pokroky, které neuroimunologie v posledních letech udělala.

autoři: anr , jpr
Spustit audio