Íránské volby toho moc nezmění

13. červen 2013

Už jenom hodiny zbývají v Íránu do prvního kola prezidentských voleb.Obyvatelé země budou vybírat nástupce dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Ten už po osmi letech ve funkci nemůže potřetí kandidovat.Hlavním tématem předvolební kampaně je ekonomika.

Většina kandidátů přičítá její tristní stav nikoli mezinárodním sankcím, ale především špatné politice prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, jemuž nyní končí druhý čtyřletý mandát.

"Volby toho moc nezmění. Všichni si pamatujeme ty poslední před čtyřmi lety a režim už nebude chtít připustit tzv. Zelenou revoluci, tedy podporu opozičního kandidáta. Proto došlo k vyřazení některých kandidátů," tvrdí Slavomír Horák z FSV UK. Vládnoucí režim podle něj sice připouští názorovou debatu uvnitř země, ale má ji pod kontrolou. "Přirovnal bych to hospodským řečem. Pestrost názorů je sice velká, ale jejich faktické prosazení je prakticky nemožný, to režim pevně kontroluje," vysvětluje Slavomír Horák a i proto předpokládá, že vyhraje prorežimní kandidát. "Může to být Saíd Džalílí šéf íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti a vyjednávač v jaderné problematice. Alke uspět by mohl také velmi populární Mohammad Báker Kálíbáf, který je od roku 2005 je starostou Teheránu."

Zhoršující se ekonomická situace země dominovala předvolební kampani. Většina kandidátů příčiny vidí ve špatné politice prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Vláda naopak nebývale tvrdé mezinárodní sankce jako příčinu špatného stavu ekonomiky zmiňuje velmi často. "Nejvíce Íránce trápí zdražování, protože se inflace v posledních letech pohybuje kolem 20 procent. Reálné platy se snižují a kurz k dolaru, také klesá. Další co lidem vadí je korupce. Lidé ji vnímají daleko intenzivněji právě i díky zhoršující se ekonomice," upozorňuje Slavomír Horák.

Prorežimní kandidáti se podle Horáka mohou spolehnout na hrdost Íránců na svou zem a na svůj národ. "Když v televizi vidí úspěchy jejich jaderného programu, že jejich rakety létají do vesmíru, že dokáže Írán vzdorovat takové mocnosti jako jsou USA, tak to nahrává režimu." Rozdíl mezi mírovém a vojenském využití jaderného materiálu samotní Íránci nerozlišují a neovlivnilo by to ani případné potvrzení západních obav, že Írán ve skutečnosti vyrábí jadernou zbraň.

Spustit audio