Fair trade káva z Kostelce nad Labem

28. duben 2014

Fair trade je dnes už rozšířený druh zboží. Fair trade káva se dá koupit v mnoha obchodech a kavárnách. V Polabí však vznikla pražírna, která jde o krok dál.

Kávu, kterou v Kostelci nad Labem praží, nakupují po celém světě a přísně dbají na to, aby byla fair trade. Tedy vypěstovaná, sklizená a skladovaná za podmínek, kdy nikdo nepracuje v nedůstojném nebo závadném prostředí a každý za svou práci dostane přiměřeně zaplaceno. V pražírně samotné pracují lidé s postižením, které zastřešuje sdružení Vyšší Hrádek v Brandýse nad Labem. Káva je fair trade a zároveň sociální.

Na první pohled je to nenápadný podnik. Uprostřed městečka Kostelec nad Labem se skrývá pražírna, která se zaměřuje na kávu fair trade, a to z oblastí, jejichž káva u nás obvyklá není. Mletá směs v ochranné atmosféře ze supermarketu se tu žádnému respektu netěší. Káva se praží tak, aby nebyla příliš tmavá, aby si zachovala podtóny chuti. Během pražení jí ochutnávají. Tak, že si z ní udělají malé silné presso. Důležité je umět kávu i navážit a zabalit.

Pražírna není velká. Upražená káva se v pytlích dává otvorem ve zdi do druhého prostoru, kde se skladuje, váží a sype do sáčků. Vedoucí pražírny Fair&Bio, Martin Třešňák, dohlíží na všechno. Šéfuje několika pracovníkům. Ti sem dojíždějí ze sdružení Vyšší Hrádek v Brandýse nad Labem, které se stará o handicapované. Všichni jsou z okolních měst a vesnic. Jezdí sem vlakem, říká jedna z pracovnic.

Založit si pražírnu kávy, to není jen tak. Fairtradová káva je i pro svou kvalitu dražší. Káva z Kostelce se prodává v kavárnách hlavně v Praze. Martin Třešňák za sebou už jeden pokus s tímto podnikáním má. Model sociální fair trade pražírny je v tom smyslu unikátní.

Handicapovaní stačí na všechny činnosti, které s pražením a balením kávy souvisí. Obstarávají administrativu, starají se o balení, a i když by se správná káva měla mlít až doma, bez mlýnku by pražírna stejně existovat nemohla.

Otázkou je, jak vůbec věřit tomu, že káva, která urazila tolik tisíc kilometrů až do našeho šálku v kavárně, celou cestu byla fair trade. Na to existuje propracovaný systém certifikace - fair trade musí být plantáž, musí to být i pracovní podmínky na plantáži a mzda těm, kdo tam pracují.

Fair trade musí být i přeprava a skladování, uvádí Veronika Bačová, mluvčí Fairtrade Česká republika. I když se to nerozumí automaticky, dá se říct, že fair trade káva nejen že odpovídá etickým principům, na který se férový obchod zakládá, ale prakticky vždycky je vysoké kvality a vybrané chuti.

Fairtrade mohou být už i celá města. Odnedávna tento titul drží například Mladá Boleslav. Takové město především musí mít na svém území určitý počet obchodů a restaurací, které fair trade zboží mají. V Mladé Boleslavi podporují občané fair trade již od roku 2011, kdy poprvé zorganizovali happening Férová snídaně ve vašem městě. Tým místních studentů pak začal v roce 2012 usilovat o získání titulu Fairtradové město. A to by bez kávy nešlo.

autoři: Martin Ježek , sch
Spustit audio