Vražedně dobrý český chlebíček. Za války skutečně zabíjel, teď slaví sto let

14. červenec 2016

Legendární pražské lahůdkářství U Paukerta bylo založeno před sto lety a stejné výročí tak může letos oslavit i tradiční český obložený chlebíček.

Ten úplně první snědl rodinný přítel Štěpánky a Jana Paukertových, malíř Jan rytíř Skramlík. Na štaflích maloval lunety ve vinárně Faust a Markétka a potřeboval něco tak na dvě, na tři kousnutí. Podle Richarda Švece, jednoho z dědiců Paukertova lahůdkářství, mu tak z plátku chleba vykrojili chlebíček. „První byl s antipastou a očkem. A někdo řekl, dejte to i do obchodu, tak to dali do obchodu. Zdobené chlebíčky přišly tak po půl roce. Ty první šly do ryb,“ říká.


Během prvního roku se chlebová veka změnila na bílou tukovou, aby ingredience neprosakovaly. Přibyly různé varianty a produkt, jenž se stal velmi rychle oblíbeným, začala posléze prodávat i další pražská lahůdkářství. Na evropské špici byli Paukert, ale také Zoufalý či Lippert. Do těchto podniků chodila městská smetánka a Paukertovi svými lahůdkami zásobovali i rodinu Masarykových.

Vražedně dobrý chlebíček

Za protektorátu se obložené chlebíčky staly s nejvyšší pravděpodobností vražednou zbraní. Na tiskové konferenci se jimi 18. září 1941 otrávili čtyři proněmecky píšící aktivističtí novináři. Šéfredaktor Českého slova Karel Lažnovský dokonce na následky zemřel. O roli předsedy vlády generála Aloise Eliáše na tzv. chlebíčkové aféře se dodnes vedou spory. Jeho osobní angažmá považuje za prokázané historik Jan Boris Uhlíř. „Jsou lidé, kteří to popírají," říká a dodává: „Přikláním se k variantě, že chlebíčky připravovala paní Eliášová a předseda vlády do nich pak jed vpravil…Považuji to za čin srovnatelný s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha.“

Šlo o bakterie tuberkulózy, tyfu a klobásový jed botulotoxin. O manipulaci s těmito jedy v prospěch protektorátního premiéra se ve svých zápiscích zmiňuje urolog, osobní lékař a přítel generála Eliáše. Píší o ní i mikrobiologové, kteří toxický materiál zprostředkovávali. Historička Jana Pasáková však přímé zapojení manželů Eliášových odmítá a skeptický je i historik stravování Martin Franc z Masarykova ústavu AV ČR. „Přijde mi podivné, že by předseda vlády, premiér, generál Eliáš takto riskoval kvůli tak pochybným existencím..“

V celosvětové konkurenci české chlebíčky nepředstavují žádné unikum, obdoby „open-faced sendvičů“ najdeme v celé východní Evropě a ve skandinávských zemích. Předchůdce chlebíčků – tedy „chleby s něčím“- je podle Martina France velmi těžké datovat. Některé zdroje hovoří už o 6. století, ale největší vliv na jejich rozšíření měla podle něj móda pikniků šířící se z Anglie od 18. století, změna životního stylu po baroku a také pozdější snazší obchodování s lahůdkami.

Poslechněte si další nečekané souvislosti kolem tradičního českého chlebíčku v pořadu Zaostřeno. Jaké byly další okolnosti údajného "chlebíčkového atentátu"? A jak se připravuje těsto, díky které veka nepromokne?

autor: luv
Spustit audio