Češi jsou na Haiti uznávanými techniky. Jejich reputaci vybudoval rozvojový projekt Praga-Haiti

5. květen 2017

Zlaté české ručičky. Toto pořekadlo platí obzvláště silně na Haiti. V projektu Praga-Haiti totiž hloubí čeští pracovníci studny s pitnou vodou. Nedávno se odtud vrátila už jedenáctá mise, která začala nově realizovat vizi technicky vzdělávat tamní obyvatelstvo.

Mají za sebou už přes sto vrtů a více než třicet studen. Vodu učinili dostupnější už pro třicet tisíc lidí. Po osmi letech přítomnosti na Haiti zástupci občanského sdružení Fidcon a jeho rozvojového projektu Praga-Haiti přemýšlí o dlouhodobé udržitelnosti svého snažení a začínají na ostrově plánovat základnu s technickým učilištěm.

„Češi si tam vybudovali pozici techniků, strojařů, lidí, co dokážou spravit vše, co souvisí se železem nebo co se točí. Česká ruka se tam dotkla většiny elektrocentrál v zapadlých vesnicích. Přemisťovali jsme kontejnery, protože na to máme těžkou manipulační techniku. A nejen to – pomáhali jsme jim také s houpačkami nebo bicykly,“ popisuje tamní otisk krajanů manažer projektu Ivo Roškanin.

Stavbu plánované základny má na starosti Petr Vacek, který zázemí před lety navrhl jako svou školní práci. „Každý architekt si přeje, aby věc, kterou kreslí na papír, stála,“ vzpomíná dnes už absolvent Vacek. Musel se ale poprat s místními specifiky, kdy na ostrově nejsou k dispozici cihly, ale maximálně pytel cementu. Základna má nyní zaměřený pozemek, v haitských podmínkách bude stavba trvat ještě několik let.

Pracovníci projektu Praga-Haiti při opravě studny Marie Goretti v areálu školy v Baie de Henne. Foto Praga-Haiti

Na to pochopitelně budou potřeba peníze, které sdružení průběžně získává od dárců. Některé z nich si naklonilo už svou prvotní misí, kterou bylo dopravit na Haiti vůz Praga V3S, který dal celému projektu název. „Podporuje nás spousta mužů, kteří s pragovkou jezdili na vojně a jsou hrdí na to, že tam pomáháme s náklaďáky, které přežijí všechno,“ směje se Roškanin. Další finance přinášejí věřící lidé a sponzoři.


Na projekt je možné přispět prostřednictvím DMS nebo příspěvkem na účet, informace jsou na stránkách www.praga-haiti.cz.

Jedním ze sympatizantů projektu je i vedoucí Katedry rozvojových studií na Palackého univerzitě v Olomouci Pavel Nováček. Sám se v minulosti angažoval v přípravě obdoby Marshallova plánu pro Haiti. Nestabilní země je se svými deseti miliony obyvatel a rozlohou Moravy a Slezska vhodnou laboratoři, míní docent:

„Haiti je svým způsobem Afrika na západní polokouli, protože jej tvoří devadesát pět procent černošského obyvatelstva. Dodnes se zoufale hledá řešení, jak Afriku stabilizovat. Možná, že kdyby se podařilo něco – byť v tak odlehlém regionu jako je Haiti – mohla by to být i cenná inspirace pro africký kontinent nebo selhávající státy kdekoliv jinde na světě.“

Spustit audio