Brněnská válka o zahrádky

23. červenec 2013

Brněnští zahrádkáři bojují o své kolonie. Ty totiž stojí na lukrativních pozemcích v centru města a developeři s radnicí je chtějí využít pro výstavbu. Zahrádkáři se tomu přirozeně brání zuby nehty a hledají cestu jak výstavbě zabránit.

Řešení sporu se rýsuje ve větším otevření kolonií veřejnosti. "Zaujala mě myšlenka, že by se snažili ty svoje zahrádky nějak zpřístupnit veřejnosti," říká starosta Brna-středu Libor Šťástka z ODS. Ten má za sebou už dvě jednání se zástupci zahrádkářů.

"Je to takový zvláštní pocit nejistoty. Potřebovali bychom aby nám někdo řekl: Dobře, deset let vám necháme klid," popisuje Marie Niedermayerová, která v jedné ze zahrádek hospodaří dvacet let.

O pozemky mezi Kraví Horou a Masarykovou čtvrtí projevila zájem letos na jaře radnice Brno-střed. Rozlehlé kolonie drobných zahrádek s kytkami, ale i bramborami, česnekem a jinou zeleninou totiž jsou na městských pozemcích, lidé je mají pronajaté.

Jednání kolem kolonií přitom nespustily majetkové vztahy, ale petice adresovaná městu. "Jedním z požadavků, a to hned na prvním místě byla výzva komunálním politikům, aby aktivně činili konkrétní kroky k co nejrychlejší realizaci veřejného parku v celé této oblasti," upozorňuje Libor Šťástka. Tento plán existuje nejméně patnáct let.

Jenže autoři petice tvrdí, že rušení kolonií nebylo záměrem. Podle nich měla jako hlavní motiv zabránit soukromému investorovi stavět na kraji Kraví Hory multifunkční dům, což se podařilo. Letitý plán parku na Kraví hoře prý posloužil jen jako nástroj. Místní chtějí zachovat v na místě zahrádek zeleň.

To je jejich hlavním cílem. Formuloval ho tak i Jindřich Kopeček, který bydlí nedaleko. "Určitě bych rád, aby tam zůstala zeleň, aby tam nevznikly nějaký developerský projekty. V současné době ta skupina zahrádkářů, která má jistě jakousi vyjednávací sílu, pro mě představuje záruku, že se tam nevytvoří nějaké developerské projekty."

Zájmy místních na Kraví Hoře hájí občanské sdružení Masarykova čtvrť, ani jeho předseda Michal Závodský po překotném rušení zahrádek nevolá. "Důležité je, aby na Kraví Hoře byla zeleň, což dosud ty zahrádky splňují. Samozřejmě do budoucna je otázkou, zda by se měly otevřít.

Zahrádkáři mají mezi kartami několik trumfů. Jedním z nich je areál Vysokého učení technického v Brně, který stojí mezi koloniemi. "Je to za plotem, jsou to staré likusácké baráky ze druhé světové války. Ten areál by se měl realizovat mezi prvními," upozorňuje Michal Závodský.

Vedení brněnské techniky odmítá své plány s areálem jakkoliv komentovat. Právě on je přitom i podle starosty Brna-středu Libora Šťástky z ODS pro budoucnost parku a s ním i zahrádek zásadní. "Bez dohody s VUT to nepůjde. Tam to na sílu dělat nejde."

Dalším otázkou jsou peníze. Nikdo zatím neví kolik by park místo zahrádek stál a kde se peníze vezmou. Stávající územní plán Brna nechává zahrádkářské kolonie tam, kde jsou. Nový územní plán k nim tak shovívavý není. Jeho přijetí je ale zatím v nedohlednu.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio