Bude se pokračovat v těžbě uhlí na Mostecku? Nejhorší je nejistota

1. červen 2015

Jakým způsobem a pokračovat vůbec v těžbě hnědého uhlí na Mostecku? To je otázka, na jejíž odpověď čekají tisíce lidí.

Vedle obyvatel z Horního Jiřetína a Černic na Mostecku, kteří by v případě prolomení limitů těžby museli opustit domovy, čekají na verdikt o své budoucnosti horníci z Velkolomu Československé armády.

Jasno by mohlo být ve druhé polovině roku. Plánuje to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Do té doby mají oba dva tábory společnou nejistotu z budoucnosti.

Hanba celé vlády

První polovina roku byla plná emocí. Na jedné, i na druhé straně. Důkazem bylo setkání lidí, kteří si přejí zachování limitů těžby hnědého uhlí.

„V roce 1945 se odsud stěhovali sudetští Němci a po 70 letech nás budou odsud taky vyhánět. To je hanba celé vlády. Já jsem byla vystěhovaná ze dvou vesnic. První byla Hrdlovka, druhý byl Jenišův Újezd. Co s námi bude?“ komentovala debaty o prolomení limitů těžby hnědého uhlí Věra Urbánková. V Horním Jiřetíně žije třicet let.

Karel Lens, další z obyvatel Horního Jiřetína, vidí situaci optimisticky. „To nemůžeme nechat dovolit. Nejsem sám, kdo si to myslí. Myslí si to podstatná většina obyvatel Horního Jiřetína i okolí. Myslím si, že je to vyhrané.“

Těžká technika v dole Československé armády.

Svůj názor se rozhodli na začátku roku vyjádřit také horníci z Lomu Československé armády. A to přímo v Praze před budovou ministerstva průmyslu a obchodu. Během cesty do Prahy se netajili se svými názory.

„Region by utrpěl. Každý soudný člověk to musí říct. Pokud se neprolomí limity, můžeme vyfasovat pistole a můžeme jít.“

Rozhodnout co nejdříve, aby opadla nejistota

Prolomení limitů těžby v Podkrušnohoří má čtyři varianty. První varianta počítá se zachováním současného stavu. Druhá zmiňuje částečné prolomení limitů na Lomu Bílina, proti kterému v zásadě nejsou námitky.

Třetí varianta hovoří o částečném prolomení limitů vedle Lomu Bílina také na Lomu Československé armády. Tedy zbourání části Horního Jiřetína, které by se týkalo 170 domů.

Čtvrtá varianta počítá s úplným prolomením limitů těžby hnědého uhlí. Vedle prezentování názorů obou skupin má za sebou Mostecko za první půlrok několik návštěv politiků.

Horní Jiřetín, těžební oblast uhelních dolů

Například březnový výjezd ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD. Ministr navštívil Velkolom Československé armády, který patří Severní energetické. U velkorypadla na něj čekala čtyřicítka horníků.

„Pro těžbu existují dva důvody. To jest zaměstnanost, druhá věc je uhlí pro teplárny. Problém je v tom, že vašemu rozmachu stojí v cestě Horní Jiřetín.“

Podle horníků je potřeba, aby se o limitech rozhodlo co nejdříve, aby opadla nejistota. Na Mostecko vyrazil také ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. Hlavním tématem bylo jednání s vedením Litvínova, které se obává rozšíření velkolomu a prolomení limitů. Podle ministra životního prostředí je nutné si ujasnit, jestli je uhlí za limity potřeba.

„Je potřeba, aby někdo jasně předložil, na co to uhlí potřebuje Česká republika a jestli se bez něj opravdu neobejde,“ uvedl po jednání ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Podle Petra Leichnera z uskupení Dialog je v současnosti nejhorší nejistota. „Atmosféra a situace v Jiřetíně z hlediska nejistoty je velmi nepříjemná a nic dobrého to nepřináší.“

Horní Jiřetín
autoři: bach , sch
Spustit audio