Češi: Ještě nedávno největší tlouštíci Evropy, dnes přibývá podvyživených dětí, varují experti

30. srpen 2016

Školáků s kily navíc poprvé za 50 let nepřibývá. Vyplývá to z průzkumů Endokrinologického ústavu, který se zaměřuje na sedmileté děti. Někteří nutriční specialisté naopak upozorňují, že přibylo dětí, které trpí podvýživou.

„Podle mezinárodní studie na zjišťování dětské obezity u sedmiletých dětí se zdá, že se zastavil trend v nárůstu obezity a nadváhy. Od roku 1951, kdy se studie začala provádět, do roku 2001 nadváha dětí neustále narůstala. Od té doby to lehce klesá,“ říká Marie Nejedlá, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu.


Nejvíc dětí, zhruba každé šesté, nosilo kila navíc v roce 2001. V roce 2010 už to bylo každé sedmé a dál jich ubývá.

Nevhodných stravovacích návyků se rodiny zbavují pomalu. Jak ukazuje anketa Evelyny Kulíškové v pořadu Zaostřeno, děti nosí ke svačině chleba se salámem, čokoládu, buchtičky. Špatné stravovací návyky získávají děti především v rodině. „Do dvanácti let věku dítěte formuje jeho stravovací návyky rodina. Důležitá je preference ovoce a zeleniny, návyk snídat.“

Podvyživené děti, obézní dospělí

Expertka na zdravé stravování Kateřina Cajthamlová vidí u dětí jiný problém než je obezita a nadváha, a to přibývající podvýživu. „Matky, které nedostávají pravidelné výživné, nemají na to, aby dětem zajistily kvalitní výživu. Tím narůstá počet dětí, které mají nižší hmotnost a i nižší odolnost. 8 až 10 procent dětí nesnídá, rodiče nemají na to, aby jim platili oběd, nenosí si svačiny a jediné jídlo za den bývá ani ne teplá večeře.“

Zdravá svačina

U dospělých Čechů je bilance jiná. Jak připomíná Marie Nejedlá, bylo Česko v roce 2013 podle Světové zdravotnické organizace vůbec nejtlustší zemí Evropy. Dnes je na čtvrtém místě, obézní je každý čtvrtý dospělý Čech. Nadváhou trpí víc než tři čtvrtiny mužů a víc než polovina žen.

I mezi dospělými se situace zlepšuje. „Pět porcí ovoce a zeleniny denně, dvakrát až třikrát týdně ryby, nahrazovat slazené nápoje čistou vodou, vyhýbat se jednoduchým cukrům, zařazovat ovesné vločky, luštěniny, omezovat příjem soli.“ Tato jednoduchá poselství stále víc lidí dokáže zařazovat do jídelníčku.

autoři: eku , sch
Spustit audio