Čeští krajané v Banátu

16. červenec 2015

Žijí tisíc kilometrů od nás, a přece si i po skoro dvou stech letech uchovali sepětí s českou zemí, vlastí svých předků.

V šesti českých vesnicích v rumunském Banátu na jihozápadě země žije několik stovek českých krajanů. Jsou potomky přistěhovalců, které Rakousko-Uhersko vyslalo osídlit pohraničí ohrožované Osmanskou říší. Úřady slíbily půdu a obydlí a kolonisté tu našli jen hory a lesy.

Proč se vlastně Češi do Banátu vydali?

Studnicí moudrosti je v tomto směru pan Josef Kocman. Bydlí na vršku ve vsi Eibenthal, neboli Tisové údolí.

Důvody proč se sem naši krajané v 19. století vydali popisuje takto:
„Rakousko-uherské císařství to tady chtělo zalidnit. Vymysleli, jak sem lidi nalákat. Slíbili jim, že sem přijdou vykácet lesy a za to že budou slušně placení. A kdo tady bude chtít zvostat napořád, tak ten může a bude mít rozličný výhody životní, ekonomický. A politický."

Po vykácení lesů dostali krajané slíbená pole a mohli začít hospodařit.
„Ale jaké to bylo pole. Samé pařezy. Než ty pařezy vykopali, tak se nemohlo s pluhem nikde orat. Jenom motykou. Potom nasázeli brambory, fazole, hrách, kukuřici. Říká se, že Čech prý se udrží i na suchej skále. A dokáže si poradit. My jsme tady už skoro dvě stě let, a to hodně váží," popisuje těžkou situaci prvních přistěhovalců do Banátu Pan Kocman.

Jak to vypadá dnes?

Eibenthal - kostel vnitřek

Do ryze české vesnice Gerník v Rumunském Banátu vede štěrková kamenitá, občas docela i blátivá cesta plná zatáček. Na nejbližší asfaltku je to odsud devět kilometrů k břehu Dunaje a když dojedete k ceduli s nápisem Gerník, popojedete kousek dál a ocitnete se na návsi. Když ystoupíte, zjistíte, že jste vlastně v české vesnici, ovšem o několik desítek let zpátky.

Vesnice Gerník ma něco málo přes dvě stě obyvatel. Před revolucí v roce 1989 to byla skoro tisícovka, ale pak jich mnoho odešlo pryč. „Za prací, za rodiči, za dětmi. Odešli k vám do České republiky. Konečně tam mám i já tři děti," popisuje demografický vývoje vesnice Josef Merhaut, obyvatel Gerníku.

Pan Merhaut se ve vesnici stará o případné turisty, kteří sem přjedou, také pracuje v knihovně, na poli, v místním kulturním domě a maluje značky.

Půvdoně se místní obyvatelé živili zemědělstvím a hornictvím. Dnes musí za prací dojíždět do vzdálených rumunských měst a někteří až do Čech.

Ve vesnici také najdeme zdravotní sestru, která ordinuje u sebe doma. Do budoucna se ale počítá se zdravotním střediskem, které už bylo postaveno, ale zatím nemá žádné vybavení. A doktor tu také není, ale o práci by tu nouzi neměl. „Bylo by to dobré, to víte, že by to bylo dobré. Pro ty staré," říká zdravotní sestra Marie Boudová.

Gernik - stavení

Jak můžeme našim krajanům pomoct?

Ve vesnicích už dnes mají hlavně díky pomoci společnosti Člověk v tísni a dalších charitativních organizací například asfaltové cesty nebo vybavenou školu. Další pomoc je ale stále potřeba.

Jednou z možností pomoci z české strany může být turismus. Přijet se v létě podívat a seznámit se s tím, jak se tu žije.

„Když sem přijede čtyřčlenná rodina strávit týden a ubytuje se u nějaké rodiny, zaplatí přibližně čtyři, pět tisíc korun za týden s polopenzí. Třeba si koupí nějaké i suvenýry a to jsou vlastně peníze odpovídající místnímu měsíčnímu platu," popisuje možnost, jak místním pomoci, Štěpán Slaný, organizátor tradičního hudebního festivalu Banát, na který srdečně zve.

Účast na něm je také jedna z možností, jak ekonomicky podpořit české vesnice v Banátu. Festival se letos koná od 19. do 23. 8.

autoři: pan , Jana Tupá
Spustit audio