První příznak závislosti dítěte na elektronice? Výbuch vzteku, když mu ji chcete vzít

14. listopad 2016

Některé děti umí používat tablet i chytrý mobilní telefon dřív, než řeknou první slovo. Má to svá úskalí. Moderní technologie jim pomáhají rozvíjet schopnosti, jenže nadměrné hraní online her a chatování na sociálních sítích může vyvolat závislost.

Odborníci upozorňují na to, že ta potom negativně narušuje osobnost dítěte, mezilidské vztahy, ovlivňuje školní výsledky i zdravotní stav. Jaké jsou známky toho, že vaše dítě začíná být na elektronice závislé? Psychologové tvrdí, že pokud školák reaguje na jakékoliv omezení negativně, jedná se o první příznak.

Školní řád zakazuje mobily v hodinách, o přestávkách ne

Mobilní telefony jsou stále větším strašákem i pro učitele. Nejenže zvoní, ale žáci kvůli nim nedávají pozor v hodinách. „Před několika lety jsme do školního řádu zařadili klauzuli, která zakazuje používání mobilních telefonů při vyučování,“ říká ředitel ZŠ Studánka v Pardubicích Filip Patlevič.

Jenže chytré telefony přinesly v poslední době další nešvar. A tím jsou nejrůznější herní aplikace, u kterých tráví děti školní přestávku. „Pozorovala jsem, jak se děti od všeho distancují během přestávek, nenavazují kontakty. A co bylo nejhorší, nesoustředí se v následujících hodinách, protože plnou koncentraci věnovaly hraní na mobilu o přestávce,“ popisuje situaci učitelka 4.D Jitka Rybářová.

Do připravené bedýnky každé ráno děti odevzdávají svůj mobilní telefon

Rozhodla se pro radikální opatření. Všechny mobily na začátku vyučování vybere do dřevěné bedýnky, tam zůstanou do konce vyučování. Pokud se stane, že si školák potřebuje zavolat, požádá učitelku a ta mu to umožní. Když potřebuje s dítětem mluvit rodič, může kontaktovat třídní učitelku, která vzkaz dítěti vyřídí.

Zákaz mobilů ve škole si odhlasovali rodiče


Vybírání telefonů není běžnou součástí školního řádu. Ve třídě Jitky Rybářové si ho museli odhlasovat rodiče. „Byl to jejich nápad, který vzešel na třídní schůzce. Rodiče v mé třídě jsou si vědomi toho, že je to velký problém, se kterým se potýkají i doma.“

Třída Jitky Rybářové je v odebírání telefonů v pardubické škole osamocena. Ředitel Filip Patlevič uvažuje o tom, že klauzuli zákazu mobilů po celou dobu vyučování vloží do školního řádu. „Tato věc běžně funguje v severských zemích, děti jsou na ni zvyklé a myslím si, že nabízí víc kladů než záporů.“

Nejvíc prostoru k nadměrnému používání mobilních telefonů a tabletů mají děti doma. Všiml si toho fotoreportér Radek Kalhous: „Jednou jsem vstoupil do dětského pokoje a objevil svého devítiletého syna, který mlčky hrál se svým kamarádem hry na multiplayeru. Tímto způsobem sdíleli svoje přátelství. Přišlo mi to divné, nevěděl jsem, jestli se mám smát nebo začít fotit, nakonec jsem se rozhodl pro to druhé. Vznikl tak první snímek série Lovci duchů, kterou teď můžete vidět v chrudimské galerii Art.“

Devítiletý Šimon čeká, až se mu nabije tablet

Osou celého cyklu je devítiletý Šimon, kterého fotograf zachytil v zajetí moderních technologií. Jde o záběry jeho denních rituálů s tabletem nebo s telefonem v jejich domácím prostředí. Snímky jsou autentické, nic není naaranžované. „Pokusil jsem se odkrýt jedno tabu. Nikdo si totiž nechce přiznat, že se nevěnuje dítěti tak, jak by měl. Někteří rodiče jsou rádi, že dítě je doma a nezlobí,“ říká Radek Kalhous.

Smyslem jeho výstavy není moralizovat, spíš na tento problém upozornit. A to se podařilo, série snímků byla nominována do prestižní soutěže Czech Press Photo 2016 v kategorii Problémy současné doby. K vyhlášení vítězů dojde 21. listopadu 2016. Fotografie budou poté k vidění na Staroměstské radnici v Praze.

Jak se pozná závislost na mobilu nebo tabletu?

První příznak toho, že se dítě stalo závislým, je výbuch vzteku, když mu chcete elektroniku odebrat. Zbystřit byste měli v případě, že dítě odmítá jinou zábavnou činnost, jako například jít si hrát s kamarády nebo plavat do aquaparku. Pokud ho k tomu donutíte a všimnete si, že je i při těchto aktivitách nesoustředěné a bez zájmu, problém je na světě. Odborníci tvrdí, že už víc jak hodina na tabletu nebo mobilu vašemu dítěti škodí.

Pláč při vytahování žvýkačky z vlasů, kterou si Šimon nevědomky zamotal při hraní na tabletu

Podle psychologa Jiřího Knolla nemá cenu dětem říkat, že my jsme jako malí mobily neměli a hráli jsme si venku na hřišti. Počítačová gramotnost je stejně důležitá jako znalosti násobilky. „Samozřejmě bychom měli být opatrní a neschvalovat fakt, že dítě má tablet nebo mobil celý den v ruce. Není vhodné ani striktní NE. Nejdůležitější je s dítětem komunikovat. Dobré je třeba sepsat smlouvu o přesně vymezeném čase na počítači a nastavená pravidla pak důsledně dodržovat. Dětem pak můžete nabídnout i alternativu jiné činnosti. A vůbec není špatné do jejich uzavřeného světa proniknout a nějakou hru si někdy zahrát s nimi. Jen tak se můžete vzájemně pochopit,“ dodává dětský psycholog.

autoři: KUB , sch
Spustit audio