Jakmile lidé vidí spotřebu, uvědomí si, že i voda má hodnotu, říká zakladatel izraelského start-upu

24. červen 2017

Když izraelité během čtyřicetiletého putování z Egypta umírali žízní, udeřil Mojžíš do skály a vyvedl z ní vodu. Moderní stát Izrael se ale na biblické zázraky spoléhat nemohl. Potřeboval vodu nejen k základnímu přežití, ale i k vyvrácení prognóz, že nebude schopen uživit své rychle se rozrůstající obyvatelstvo.

Začaly se tak rodit plány na to, jak izraelskou žízeň jednou pro vždy uhasit. Desítky let inovací, výzkumů a odvážných kroků odstartovaly cestu, na jejímž konci stojí současný stát, který je světovou špičkou ve vodním hospodářství a který nepřestává inspirovat celý svět.

Prevence i edukace

Vodárenská společnost Hagihon dodává vodu městu Jeruzalém a stará se o provoz a údržbu jeho kanalizačních sítí. Svým inovativním přístupem a zaváděním chytrých technologií si získala pozornost celého světa. I proto se sem přijela podívat evropská delegace, se kterou jsme se právě zastavili u na pohled obyčejného auta, které je ale pojízdnou laboratoří na kontrolu kvality vody.

Týden vody 2

Technický ředitel Hagihonu Aron Rosenberg říká, že kromě testování na místě se denně odebírají vzorky, které se chlazené převáží do laboratoře v budově společnosti. Jejich motto je prevence a snaha předcházet extrémním situacím, společnost je ale otevřená i školám, pro které připravuje edukativní program.

Hagihon může být pro mnoho nejen evropských měst inspirací, a to hlavně v oblasti šetření s vodou. Důležitou roli v ní hraje malá, nenápadná krabička, u které s Joshuou Yeresem právě stojíme a která je jednou z celkových 3000 krabiček rozmístěných na hydrantech po celém městě.

Nenápadná krabička na hydrantu monitoruje, jestli v potrubí není prasklina

„Ty vzájemně spolupracují. Poslouchají, zda někde v potrubí není prasklina, která vydává specifický zvuk. Zároveň pracují na základě pokročilého algoritmu, který dokáže rozeznat, zda je v potrubí díra nebo něco jiného,“ vysvětluje Yeres.

Hagihon jako první vodohospodářská společnost v Izraeli zavedl detekční systém Takadoo, který 24 hodin 7 dní v týdnu hlídá, aby někde neunikla z potrubí voda. Jsou to právě defekty vodovodních sítí, které v některých světových městech stojí za vysokými, až 40% ztrátami vody. V Jeruzalémě se tyto ztráty i díky sofistikovanému systému pohybují jen okolo 6 %. I zde je pro Hagihon důležitá především prevence. V České republice se z poškozeného potrvubí za 24 hodin ztratí 246 090 000 litrů vody.

Každá kapka se počítá

Přestože Hagihon dosahuje v úsporách vody skvělých výsledků, vodovodní infrastrukturu Jeruzaléma i dalších měst chce dále vylepšovat. I proto otevírá dveře novým nápadům a inovacím zvenčí, které pomáhá realizovat a dostat na trh. Ne nadarmo se totiž o Izraeli mluví jako o zemi start-upů. Mnohé jsou zaměřené právě na vylepšení vodního managementu nebo na úspory vody. Stejně jako start-up BrighTap.

„Měříme s tím průtok a spotřebu vody, měříme také teplotu a i to, jak dlouho voda z kohoutku teče.“ Zakladatel společnosti Konstantin Berezin mi právě ukazuje malou kostičku s displejem, která je připevněná u ústí vodovodního kohoutku.

Vynález start-upu BrighTap

Nechybí ani mobilní a webová aplikace, do které se data o spotřebě vody ukládají přes wifi připojení a vy je tak můžete průběžně sledovat. Z aplikace také můžete na displej BrighTapu zaslat sms, třeba když jste ve městě a máte pocit, že vaše dítě se už sprchuje příliš dlouho a spotřebovává zbytečně moc vody.

„Všechno je to o úsporách vody. Přinášíme lidem lepší povědomí o jejich spotřebě a učíme je, jak vodu lépe používat a oni s ní poté šetří. Protože jakmile vidíte svoji spotřebu v číslech, začnete si uvědomovat, že voda je měřitelný zdroj, třeba jako benzín v našich autech. A že voda má také hodnotu,“ vysvětluje Berezin.

Vynález start-upu BrighTap

BrighTap dokáže ušetřit až 15% z celkové spotřeby vody. O chytrou krabičku podle Berezina projevily zájem nejen evropské firmy a vodní úřady. Právě ty by pomocí zařízení a sběru dat o spotřebě vody mohly domácnosti naučit lépe s vodou hospodařit.

Poslechněte si celý pořad Zaostřeno, kde vám Tereza Šťastná představí také historické souvislosti izraelské vodní soběstačnosti >>

V neděli 25. června končí Týden vody Českého rozhlasu. Na přehradě Švihov na Želivce proběhne nejen exkurze pro vybrané posluchače, ale odvysílá se odtud i hodinová debata od 12 do 13 hodin, kterou budou živě přenášet stanice Plus, Dvojka a Radiožurnál. Poslechněte si ji >>

Upoutávka speciál
autor:
Spustit audio