Katastrofické havárie položí málokterou firmu

9. srpen 2013

Havárie Airbusu v roce 2009, únik ropy v Mexickém zálivu v roce 2010 a zemětřesení následované vlnou Tsunami, které v roce 2011 zpustošilo japonské pobřeží. Všechny tyto katastrofy mají kromě lidského utrpení společnou ještě jednu věc a to vysoké finanční ztráty, které společnosti British Petrol, Tepco i Air France utrpěly.

Jejich akcie začaly ihned po katastrofách prudce klesat a společnosti postupně ztrácely hodnotu. Přesto jsou dnes pořád na burze a některé dokonce i rostou. Na otázky o akciích firem postižených haváriemi odpovídal vedoucí makléřského týmu společnosti Cyrrus František Bostl.

Jak je to u akcií firem TEPCO, Air France - KLM a BP v dnešní době, doporučil byste jejich nákup?

Abych byl úplně upřímný, doporučení by vyzněla jednoznačně a to nekupovat. Ať už z dlouhodobého vývoje těch daných sektorů nebo i krátkodobějších indikací, které můžeme teď sledovat, to není dobrá investice.

Když se na to podívám retrospektivně, tak ani v roce 2010 ani v roce 2011, kdy jsem spekuloval na propad japonských akcií, jsem neuvažoval, že bych zaspekuloval na jejich případný vzestup. Pokud je takový problém jako zemětřesení, tsunami nebo únik ropy na celkem velkém nalezišti, tak vstupovat do akcie při 20% propadu a myslet si, že je to konec neštěstí a pak na minus 50 % být nějakých 40 % ve ztrátě, to je trochu naivita.

Někdy ale sebevětší tragédie trhy neovlivní. Jak to bylo se ztroskotáním lodi Costa Concordia v roce 2012?

Určitě by bylo zajímavé, kdyby se společnost, která provozovala plavbu Costa Concordie, obchodovala na burze. Byla to ale menší firma a tak tam nebyla. Nicméně tři dny po havárii šla na americký trh společnost, která provozuje výletní plavby v Karibiku.

Mít rok naplánovaný úpis akcií firmy a tři dny před vstupem na burzu pozorovat ztroskotání výletní lodi, to je obrovský problém. Ale za těch pár dní trh na všechno zapomněl a ty akcie byly přeupsány za 19 dolarů a hned první den byl na nich zaznamenán nárůst 33 %. To je docela paradox.

Stalo se už, že nějaká firma podobnou katastrofu finančně nepřežila?

Podobný výplach jako tomu bylo v Japonsku v roce 2011, zažila o něco dříve finanční výplach společnost Lehman Brothers. Pokud firma zažije takový krátkodobý kolaps, jako že aerolinkám spadne letadlo, nebo havaruje loď patřící firmě, která provozuje dalších 20 nebo 25 lodí, tak je to v pořádku a můžete o tom uvažovat jako o investici ať už krátkodobé na spekulaci nebo dlouhodobé.

Pokud ale máte firmu, které se stalo něco jako TEPCU, které tu situaci jen stěží ustálo, nebo firmu jako Lehman Brothers, která figuruje ve financích a finanční systém se bortí, tak nemá cenu spekulovat na to, že by se taková firma z něčeho podobného dostala. Když se rozhodnete riskovat na takových katastrofických zprávách, tak riskujte u firem, které mají diverzifikované zdroje.

Mohou katastrofy, které společnosti existenčně ohrožují, obecně pomoci ekonomice, jak občas politici tvrdí?

Mně v hlavě uvízly dvě zásadní prohlášení spojené s velkými katastrofami, oboje z Ameriky, která je známá svým kapitalismem a trochu jiným uvažováním. Hurikán Katrina byl obrovský problém kvůli infrastruktuře a také proto, že bylo zasaženo pobřeží, kde byla valná většina amerického průmyslu.

Trhy na to reagovaly negativně, pak přišli politici a ekonomové a z prohlášení vyplynulo, že se nic neděje a že to ekonomice pomůže. Trhy se z těch obrovských propadů zase dostaly nahoru, připisovaly jednotky procent a akcie daných firem rostly.

Co mi ale utkvělo v hlavě nejvíc, to byl rok 2001 a projev George W. Bushe po útoku na Světové obchodní centrum. Ve svém prohlášení občanům Ameriky tehdy řekl něco v tom smyslu, že pokud občané chtějí pomoci v boji proti terorismu, tak musí nakupovat. I velmi negativní zprávu si může trh vyložit pozitivně.

autor: Barbora Kreuzerová
Spustit audio