Kdo vyhrál boj o tzv. tabákovou směrnici?

9. říjen 2013

Evropský parlament přijal návrhy na výrazné zpřísnění prodeje cigaret: varování před dopady kouření tak bude pokrývat 65% každé krabičky s cigaretami, za pár let si už kuřáci nezapálí tak zvané mentolky a další cigarety s příchutí. Na detailech se europoslanci ještě musí domluvit s členskými zeměmi Unie, ale tvrdší regulace tabákových výrobků je už skoro jistá.


Denně Titanik v. černý trh

Na následky kouření umírá v Evropské unii každý rok 700 000 lidí. Europoslanec za ČSSD Pavel Poc souhlasí, že toto číslo se díky návrhu sníží. "700 tisíc mrtvých za rok, to je katastrofa podobná Titaniku každý jednotlivý den v roce. Sedm z deseti kuřáků začíná kouřit před 18. rokem. Opatření, která jsou navržena, mají jednoznačně za cíl učinit tabák méně atraktivní pro nové konzumenty. Je to prokázáno studiemi a zkušenostmi z jiných zemí," říká Poc.

Europoslanec za ODS Hynek Fajmon hlasoval proti směrnici, protože ochranu mladistvých už v dnešní době považuje za dostatečnou. Směrnice podle bude mít negativní dopady: "Snížení příjmů státních rozpočtů o miliardy eur ročně, zánik tisíců pracovních míst v tabákovém průmyslu a také v obchodní síti, masivní nárůst černého trhu, pašování a nelegální nezdaněné obchodování s tabákovými výrobky," vyjmenovává možná negativa Hynek Fajmon.


Nelíbí se nejen v Česku

Česko je bráno jako jeden z odpůrců nové směrnice, protože nejen pravicová ODS, ale také prezident Miloš Zeman se dlouhodobě vyjadřují proti tvrdosti schválené směrnice. Ta se ale nelíbí třeba i Rakousku. "Žádná seriózní studie ještě neprokázala, že pasivní kouření škodí zdraví," říká úplně vážně Klaus Fischer majitel trafiky ve vídeňské čtvrti Meidling, který je jedním z ústředních odpůrců nové tabákové směrnice v Rakousku.

"Změny obsažené v nové směrnici nám můžou ubrat zákazníky. Lidi kvůli tomu ale určitě nezačnou méně kouřit. Spíš si svoje oblíbené cigarety obstarají na černém trhu," pokračuje Klaus Fischer. V nové směrnici vidí ale ještě jiná nebezpečí, třeba v tom, že podle europarlamentu mají 65 procent povrchu cigaretových krabiček pokrývat odstrašující obrázky lidských těl zdevastovaných kouřením. "Negativní obrázky způsobují skutečné nemoci, psychosomatika je přece stará známá věc. Přijde mi naprosto nezodpovědné schválně posílat miliony těchhle obrázků na oči veřejnosti."

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Europarlament nakonec neschválil zákaz tenkých "slim" cigaret a mentolovým cigaretám dal ještě pár let odklad. Podle další vídeňské trafikantky Nancy Friedenthalová zcela po právu. Argument, že cigarety s příchutí zatraktivňují kouření pro mládež, je podle ní úplně mimo. "Slimky a mentolky si u nás kupují v naprosté většině lidé přes třicet, obvykle jsou to ženy," říká Nancy.

"Rakouské ministerstvo zdravotnictví ale změny v tabákové směrnici podpořilo," říká Franz Pietsch z odboru ministerstva pro ochranu nekuřáků. I proto, že tolerance kouření v Rakousku je pořád vysoká, kouří tu asi třetina obyvatel. "Naším cílem je úplný zákaz kouření v Rakousku. Kdy se k němu dopracujeme, to je ale ve hvězdách."

Rakousko se v posledních letech při zákazu kouření vydalo jakousi prostřední cestou. Na veřejných místech se vesměs kouřit nesmí, věčné spory o tabákový kouř se ale vedou v restauracích. Menší podniky do 50 metrů čtverečních si můžou svobodně vybrat, jestli budou kuřácké či nekuřácké. Velké restaurace musejí mít stavebně oddělené části pro kuřáky a nekuřáky. Ne všude se ale zákaz kouření dodržuje, potvrzuje úředník ministerstva zdravotnictví. "Některé restaurace nechávají dveře mezi kuřáckou a nekuřáckou restaurací otevřené až příliš dlouho, jinde zas najdete popelníky na stole i tam, kde je oficiálně nekuřácká část." Přesto se toho podle Pietsche za poslední roky v mentalitě Rakušanů hodně změnilo. "Už se málokdy stane, že si na firemní poradě někdo zapálí cigaretu. Před 10 lety to přitom bylo úplně běžné."

Oba vídenští trafikanti označují kouření za požitek a tabák za součást kulturního dědictví. Současná ochrana nekuřáků v Rakousku je podle nich perfektní. A jakákoli další regulace obchodu s tabákovými výrobky prý jen zbytečnou šikanou.

autoři: vob , oho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.