Kurzy češtiny pro cizince. Mnohé překvapuje, že jsou zdarma

22. červenec 2016

Na konci března žilo v Česku podle ministerstva vnitra 473 516 cizinců s platnými doklady. Nejvíce z nich pochází z Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu, Ruska a Bulharska.

Statistiky neodhalí problémy, s nimiž se u nás cizinci potýkají. Ty znají neziskové organizace, které pracují s migranty. Informace od klientů nemůžou poskytovat v plné šíři. Jak se stát a úřady mohou dozvědět, s čím se cizinci potýkají? Třeba díky integračním a interkulturním pracovníkům.

„Hledáme lidi, kteří se dokážou pohybovat ve více kulturách a umí nacházet potenciál v různosti. Aby nedocházelo k nárůstu xenofobie a zároveň segregaci migrantů,“ vysvětluje Eva Dohnalová okolnosti založení Asociace pro interkulturní práci v roce 2014.

Pracovníci se schopností se přirozeně pohybovat v různých kulturách, rozumět cizím jazykům i návykům a dokázat je zprostředkovat, jsou momentálně na úřadech po celé Evropě žádaní.

Stačí se podívat do Německa, kde ve výběrových řízeních dostanou přednost před monokulturními uchazeči. Umějí se totiž postavit jako most mezi skupiny lidí, které by si jinak měly problém porozumět, což by mohlo vést k fatálním společenským následkům.

„Sleduji změny v komunitách, když se někdo stěhuje, přijíždí někdo nový. Interkulturní pracovníci sbírají tato data,“ přidává Jana Gorbiková z Integračního centra Praha. Spolu s kolegou Ondřejem Knybelem vyráží do ulic dvakrát týdně, aby předali informace o Integračním centru a aktivitách pro cizince, případně domluvili spolupráci.

Pracovník Integračního centra Praha Ondřej Knybel při oslovování potenciálních klientů

Večerky, nehtová studia, masážní salony, trafiky a restaurace na Vinohradech oslovuje díky své jazykové vybavenosti hlavně Ondřej. „Vietnamská komunita je charakteristická svým ostychem. Vrstva lidí z Vietnamu, kteří mluví slušně česky, ignorují moji vietnamštinu. Jiní jsou nadšení,“ popisuje Ondřej.

Ruské speciality a hotely navštěvuje Jana. „Mnozí jsou překvapení, že naše služba je zdarma. Z domova si nesou zkušenost, že zdarma nic nedostanou.“

Největší zájem mezi cizinci je o kurzy češtiny. „Otevřeli jsme nové projekty a máme velkou síť kurzů po celé Praze. Jsou bezplatné, proto je o ně velký zájem.“

autoři: Daniela Vrbová , sch
Spustit audio