Kyberútočníci se zaměřují hlavně na sociální sítě

15. srpen 2013

Počet krádeží na internetu přibývá. Lidé v poslední době tráví stále více času na sociálních sítích, kde o sobě prozrazují spoustu informací.

Kybernetičtí kapsáři se proto na tyto sítě zaměřují, zejména na Facebook, kde loví svoje oběti. Paní Martině se zloději vloupali do jejího profilu a z něj pak jejím jménem loudili od jejích facebookových přátel peníze.

"26. dubna jsem si všimla, že se na mém profilu objevila zpráva, kterou jsem měla psát svým přátelům. Zjistila jsem to až tak, že se mi na údajně mou zprávu ozval. To hlavní se stalo v dubnu, kdy z mého účtu někdo kontaktoval moje přátelé a vyžádal si od nich telefonní čísla. A pak si po nich ta osoba vyžádala další informace a nakonec kód, který přátelům přišel na SMS. Nakonec se stalo, že jim sázková kancelář z jejich účtu strhla téměř 1500 korun," popisuje Martina, jak jednoduše kyberútočníci okradli její přátelé na facebooku. Kyberkriminalita se v posledních letech soustředí a sociální sítě, protože tam lidé jsou nejméně opatrní.

Paní Martina se na policii neobrátila, ale klidně mohla, jak potvrzuje vedoucí útvaru informační kriminality Policejní prezidia České republiky Martin Kuchařík. "Pokud se dostane do vašeho prostředí na internetu kdokoliv, tak je to trestný čin. Nejde pouze o bankovní účet ale prakticky jakýkoliv váš účet, protože se na něj vztahuje ochrana soukromí. Dnes je jako trestný čin považováno i pouhé vlastnictví vašich přihlašovacích údajů," vysvětluje Martin Kuchařík.

Podle něj nelze si nikdy nemůžeme být jisti, že informace - které pošleme na sociální síť a nebo jiný prostor na internetu - nemohou být zneužiti.

Bezpečnostní expert Miloslav Lujka ze společnosti Check point software technologies upozorňuje, že největší hrozbou jsou sami uživatelé, kteří si neuvědomují, že na sociálních sítích zveřejňují prakticky veškeré informace.

"Jednou cestou jak získá útočník vaše přihlašovací údaje je, že se můžete zaregistrovat na nějakou výhodnou nabídku a v rámci registrace poskytnete své údaje, další je malware, tedy software, který si stáhnete při klikání na internetu, protože nemáte dostatečně ochráněný počítač a nebo si přímo stáhnete program, který se tváří jako užitečný, ale je to virus, který odfiltruje a odešle vaše přihlašovací údaje prakticky na jakýkoliv účet," popisuje Miloslav Lujka, který doporučuje kvalitní zabezpečení počítače a neklikat na všechny nabídky, které vám přijdou do mailu nebo se objeví ne webu.

autor: Pavel Polák
Spustit audio