Na vietnamskou narkomafii je policie krátká!

27. leden 2014

Vietnamské narkomafii v Česku se daří. Vyrábí stále více pervitinu a zásobuje jím další okolní země. Nebezpečný trend nezastavila ani větší aktivita policie jak ve vnitrozemí, tak hlídek za hranicemi. Ukazuje se, že nelegální byznys s pervitinem se stává čím dál tím více profesionální, ale také riskantní.

„Už jsou velice dobře, kvalitně vybavení veškerými varnami a veškerou technologií, a dokonce jako první na světě vynalezli výrobu pervitinu nikoliv z pašovaných léků, ale ze syntetika, což je velmi nebezpečné. Pokud totiž při výrobě někdo jen trochu pochybí, droga bude smrtící,“ varuje šéf českovietnamské společnosti Marcel Winter.


Přeshraniční prodej kvete

Bavoři chtějí více kontrol na hranicích. Hlavně kvůli českému pervitinu, který je v Německu velmi žádaný. Kontroly jsou podle nich účinné. Bavorská policie při nich loni zabavila téměř dvakrát více pervitinu než v roce 2012. Jenže jak se ukazuje, popularitě českého pervitinu policejní hlídky neškodí. Pašované drogy i na ní závislých lidí přibývá.

„Deliktů, které jsme minulý rok řešili, přibylo,“ říká Thomas Bauer, který šéfuje kriminálce ve Weidenu v bavorském pohraničí. Přesná čísla ještě nemá. S jistotou ale ví, že německé policisty český pervitin zaměstnává více než dříve. „Co se změnilo, je objem pašovaných drog. Dříve zákazníci z Německa nakupovali a převáželi pervitin v malém množství. Teď už toho vozí výrazně víc,“ vysvětluje Bauer.

„Dříve, tedy v letech 2010 a 2011, pašovali pervitin v řádech gramů – jeden, dva, tři gramy, a s tímto množstvím pro vlastní spotřebu si vystačili na týden. Dnes se ale setkáváme s tím, že pašují 20 nebo 30 gramů, to není vůbec nic neobvyklého,“ popisuje současnost Thomas Bauer.

Pervitin ukrytý v plechovce

I česká strana potvrzuje, že problém je to velký. Navíc chapadla napojená na varny českého pervitinu jsou stále chytřejší a prozíravější. „Existuje příklon k takzvané kurýrní přepravě, to znamená přeprava lehce sofistikovanějšími způsoby přes hranici za účelem ne pokrytí vlastní uživatelské potřeby, případně nějakého nejbližšího okolí, ale klasické budování distribučních pater,“ vysvětluje šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.


Kreativita pašeráků

Místa, kde si Němci drogy kupují, jsou stále tatáž – vietnamské tržnice v pohraničí. Mezi prvních pět, kde jde pervitin dobře na odbyt, patří i tržnice ve Svaté Kateřině, sedm kilometrů od německých hranic. Stánků tam sice rok od roku ubývá, pervitinový byznys ale jede dál. „Jsou vynalézaví. Vymýšlejí nové způsoby, jak drogu dostat přes hranice,“ poznamenává šéf kriminálky ve Weidenu.

Pašeráci – zpravidla Němci – využívají poštovní holuby nebo nic netušící řidiče, kterým magnetem na auta připevňují sáčky s pervitinem, které si pak za hranicemi zase odeberou.

Policisté našli pervitin v protézách, v plechovkách od koly nebo v poštovních zásilkách.

Pervitin ukrytý v protéze

Pašeráckých cest je spousta stejně jako lidí závislých na této syntetické droze. „V roce 2010 jsme měli přibližně 30 klientů, kteří byli závislí na pervitinu. Od té doby jejich počet roste. Dnes jich máme přes 120,“ vypočítává Gerhard Krones, který vede v padesátitisícovém Weidenu středisko drogových závislostí.

„Nemyslíš na svoje děti ani na rodinu. Prostě ho chceš za každou cenu. Je ti jedno, že tě chytí policie. Když máš krystal před sebou, nedokážeš říct ne,“ popisuje jedna z jeho klientek Martina. Před rokem se v jedné z bavorských léčeben snažila zbavit mnohaleté závislosti na pervitinu. Dnes je opět ve skutečném světě, sama za sebe. S pervitinem chce přestat. Dobře ale ví, že je stále snadno k mání.


Pseudoefedrin z Německa

Na rostoucí výrobu pervitinu Vietnamci žijícími v Česku si ale nestěžuje jen Německo, ale i Rakousko nebo Polsko. Na druhou stranu právě severní soused České republiky je paradoxně jednou z největších zásobáren výrobců pervitinu, konkrétně jeho hlavní substance – pseudoefedrinu. Léky, které ho obsahují, tam na rozdíl od jiných zemí jsou volně dostupné bez omezení.

Jen loni dosud nejpopulárnější pašovaný lék Sudafed v žebříčcích popularity nahradily jiné – Claritin proti alergii a Cirrus. Pseudoefedrinu je v nich totiž dvakrát tolik. „Přes všechny snahy z různých úrovní, ať už ministerstva vnitra nebo i ostatních gesčních ministerstev, dosud nedošlo k žádné zákonné regulaci na polské straně,“ dodává Frydrych.

Zabavený pervitin

Zákon ale změnilo Česko – konkrétně od letošního roku omezilo podmínky prodeje další látky potřebné k výrobě pervitinu – červeného fosforu. I když se v České republice používal téměř výhradně právě na výrobu této drogy, ještě loni ho bylo možné běžně nakoupit i na internetu.

autoři: Pavel Polák , psp
Spustit audio