Nabídne Migrační manifest řešení pro lepší integraci cizinců u nás?

9. říjen 2015

Migrační manifest, dokument konsorcia osmnácti nevládních organizací pracujících s migranty, nabízí nové pohledy na českou migrační realitu a oficiální politiku.

Jak se staví k aktuální uprchlické krizi a jaká řešení pro zlepšení integrace migrantů žijících na českém území navrhují odborníci z Konsorcia?

Český nevládní sektor v oblasti práce s migranty existuje čtvrt století, ale základní principy a hodnoty, které prosazuje jako výsledek dlouholeté zkušenosti, neměl zformulované v jednom dokumentu. V tom smyslu je Migrační manifest z roku 2015 důležitým krokem. Eva Dohnalová z Konsorcia upřesňuje.

„Idea vytvořit Migrační manifest vznikla na začátku tohoto roku a od ledna po září se situace v oblasti migrace velmi posunula. Manifest se zásadně věnuje tématu uprchlictví. Migrační manifest má přinášet nové perspektivy pohledu na migraci, integraci, na migranty, hlavní akcenty jsou na sociální spravedlnost, na lidská práva, na podporu uznání kulturní rozmanitosti a v podstatě redukci bezpečnostního pohledu a prezentování pouze ekonomického přínosu migrace.“

Možnost svobodně migrovat

Manifest začíná hodnotovou deklarací o tom, že členské organizace chtějí přispět k vytvoření vyvážené, kultivované a sociálně spravedlivé migrační a integrační politiky. V tom kontextu musí být zajištěna možnost svobodně migrovat. Migrační systém má být zjednodušen a zprůhledněn.

„Podstatně by se měla snížit v celé Evropě a možná i na světě míra kontroly represivní a násilí, kterou státy s migranty jednají. Existuje právo na svobodu pohybu, které je omezováno. Pokud nebude svoboda pohybu, přesvědčení, že lidé by měli být svobodní, pokud se to nebude šířit, tak vidíme silné tendence, že se to v rámci EU bude uzavírat,“ říká Pavel Čižinský z Poradny pro občanství a lidská práva.

Skupina 50 uprchlíků opustila tábor v Bělé pod Bezdězem. Od policie mají potřebné dokumenty

Xenofobie nezná pas. Britové protestují proti polským a rumunským imigrantům. A pro další ilustraci se nemusí nikam jet.

„Někteří proticizinečtí aktivisté jezdí na hranice a volají, uzavřeme hranice. Mnozí lidé říkají, my sami chceme mít méně práv, abychom mohli být tvrdší na cizince. Je tomu třeba čelit a říci, že my nechceme mít méně práv.“

Nedůstojné podmínky v detencích

Situace vyžaduje celoevropské řešení a podle konsorcia je naším úkolem k tomu co nejvíce přispět. „Dlouhodobým řešením je zajištění legálních vstupů uprchlíků k mezinárodní ochraně. Na místě je také revize Dublinu, aby se uprchlíci nehromadili v některých zemích. Kvóty jsou určitou revizí Dublinu. Podstatou kvót je odbřemenit země na kraji EU, které to nezvládají,“ vysvětluje Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Další základní zásadou je netrestání uprchlíků za nelegální vstup. „Nedůstojná detence v Bělé Jezové, kde jsou všichni za nelegální migranty, přestože je tam největší skupina válečných uprchlíků ze Sýrie a z Afghánistánu. Podmínky v detencích jsou nedůstojné.“

Jak Česko umí řešit humanitární krizi, s jakými návrhy řešení se prezentujeme v EU? „Snažíme se dodržovat společný evropský azylový systém, včetně dublinského. Ten vznikl kvůli schengenskému systému. To jsou spojené nádoby. Kvóty nebudou tak jednoduché. Ty lidi nevím, jak budou donuceni k tomu, aby pobývali v nějakém státě EU, nelze je přivázat nikde,“ tvrdí Pavla Novotná, zástupkyně odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Jak nás v oblasti migrační politiky vnímají evropští partneři? „Měli jsme nedávno návštěvu ze Španělska. Nebyli schopní pochopit, proč Bělá pod Bezdězem vypadá, jak vypadá, protože u nich detence de facto neexistuje. U nich je politika o tolik vstřícnější a lidé připravenější více pomáhat, že jednoznačně jsme na východě a řítíme se směrem k Maďarsku,“ upozorňuje Martin Rozumek.

autoři: Goranka Oljača , sch
Spustit audio